Çuha Çiçeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çuha çiçeği olarak adlandırılan Primula, ilkbaharın başlangıcında baş veren, limon sarısı çiçeklerin açtığı, dikkat çeken çalılar ailesinin otsu çok yıllık bir bitkisidir. Avrupa ve Asya’nın ılıman bölgelerinde yaşar. Avrupa’da tanınmış bir bitkidir. İlkbahar bitkilerinden biri olan çuha çiçeği, genel soğuk algınlığını iyileştirmesi, artan mukus salgılanmasını iyileştirmesi, öksürüğü ve gribi iyileştirmesi ve C vitamini ile dolu olması açısından çok önemlidir.

Çuha çiçeği özellikle akciğer hastalıklarının iyileşmesi ve hızlı kalp atışı açısından fazladır. Çuha çiçeklerinden hazırlanan çay, kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırır, kan dolaşımını geliştirir. Ayrıca, kökler ve çiçekler kanı önemli derecede arındırır ve çeşitli kemik problemlerine ve romatizmaya neden olabilecek tüm toksik maddeleri ortadan kaldırır. Ayrıca, düzensiz adet döngülerinin tedavisinde de kullanılır.

Köklerinden hazırlanan çay mükemmel bir sakinleştirici etkiye sahiptir ve baş ağrısı, stres, uykusuzluk, baş dönmesi ve bayılmayı ortadan kaldırır. Çuha çiçeği, tüm bunların yanı sıra böbrek hastalıkları, romatizma ve kronik kabızlığı tedavi etmek için de kullanılır.

Çuha Çiçeği Uykusuzluğu Tedavi Edebilir

Uykusuzluğa karşı çuha çiçeği çayı, huzurlu uyku vaat eden sentetik maddeler yerine kullanılmalıdır. Aslında çuha çiçeği çayı, uykunuzu getirir ve sinirleri ve genel sağlığı korumak suretiyle uykusuzluğun tüm nedenlerini ortadan kaldırır.

Çuha çiçeği, sinirler ve kalp üzerinde mükemmel bir etkiye sahiptir ve stresin neden olduğu baş ağrısını ortadan kaldırır. Ayrıca, kalp kasının iltihaplanmasına karşı mükemmel bir etkiye sahiptir ve beyin kanamasından korur.

Çuha Çiçeği Kanı Temizleyebilir

Kanı arındıran mükemmel bir çuha çiçeği çayı yapmak için, 50 gram çuha çiçeği, 50 gr mürver otu, 15 gr ısırgan yaprağı ve 15 gr karahindiba kökü kullanabilirsiniz. Bu karışımdan bir veya iki çay kaşığı alıp, üzerine bir fincan kaynar su dökün, günde iki küçük bardak içebilirsiniz. Şeker yerine bal koyabilirsiniz.

Çuha Çiçeğinin Kullanımı Ve Faydaları;

Çok uzun bir tıbbi kullanım öyküsüne sahiptir ve özellikle spazmlar, kramplar, felç ve romatizmal ağrılara sebep olan durumların tedavisinde yararlıdır.

Çuha çiçeği ve yaprakları ağrı kesici, diyaforetik, diüretik ve balgam söktürücüdür.

Çiçeklerin sarı renkli bölümü, özellikle çocuklarda aşırı aktivite ve uykusuzluğun tedavisinde önerilir.

Astım ve diğer alerjik durumların tedavisinde muhtemelen değerlidir.

Çuha çiçeğinin kökü kurutulur ve toz haline getirilir, daha sonra öksürük için kullanılır.

Çuha çiçeği kökü hafif idrar söktürücüdür, antiromatizmaldir ve kan pıhtılaşmasını yavaşlatır.

Kronik öksürüklerin (özellikle kronik bronşit ve kataral tıkanıklıkla bağlantılı olanlar), grip ve diğer ateşli durumların tedavisinde kullanılır.

Homeopatik bir çare olarak kullanılır.

Böbrek şikayeti ve tedavisinde kullanılır.

Birçok ülkenin geleneksel tıbbında kan pıhtılaşmasını azaltmak için, romatizmal artrit ve gut hastalıkları için kullanılır.

Ayrıca üriner sistem ve böbrek şikayetlerinin enfeksiyonlarında bitkisel bir tedavi olarak faydalı olmuştur.

Çuha çiçeği bir infüzyon olarak yapılabilir. On dakika süreyle infüze etmek için bırakılır ve böylece soğuk algınlığı tedavisi olarak yardımcı olur.

Çuha çiçeği kökleri su ile karıştırılabilir ve daha sonra kaynatılıp soğumak için bir kenara bırakılabilir. Ilındıktan sonra tüketilir ve kalp ve dolaşım sistemi için yararlıdır.

Su ile karıştırarak ezdiğiniz çuha çiçeği yapraklarını, bal ve su ile karıştırarak bir ilaç yapabilirsiniz. Bu evde çare, astım gibi solunum bozukluklarında ve öksürük tedavisinde kullanılır.

Akneyi, sivilceleri ve diğer cilt lekelerini tedavi etmede yararlı olduğu söylenir.

Avrupa’da, sinir ve anksiyete ile ilgili problemler için etkili bir yatıştırıcı içecek olmuştur.

Çiçekleri, daha sakinleştirici olarak düşünülür ve çocukları sakinleştirmek ve uykuya yardım etmek için kullanılır.

Çuha çiçeği kökleri balgam söktürücüdür ve ortak soğuk ve grip benzeri belirtileri tedavi etmek için kullanılabilir.

Çuha çiçeği, kan yoluyla pıhtılaşmayı azaltmak için geleneksel ilaçlarda kullanılmıştır ve bazen romatizmal hastalıklar için anti-romatizmal olarak kullanılır.

Avrupa’daki boğmaca öksürüğü için yaygın olarak kullanılır.

Epilepsi nöbetinin tedavisinde faydalıdır ve Parkinson hastalığının tedavisi olarak bile geliştirilebilir.

Bu bitki sıklıkla böbrek şikayetlerini ve idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için bitkisel bir alternatif olarak kullanılır.

Yaprakları, spazmları önlemek veya hafifletmek için kullanılır ve çocuklarda hiperaktivite ve uykusuzluğun tedavisinde yararlı bir yatıştırıcı olarak iş görür.

Çuha çiçeklerinden yapılan yağ, morlukları gidermek için harici olarak kullanılabilir.

Çuha Çiçeği Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bir bardak su kaynatın. Bir çay kaşığı çuha çiçeği ve kökünü suya ekleyin. 3 dakika daha kaynatın ve 3 dakika da soğumaya bırakın. Çayı süzün ve yeterli derecede soğuduğunda içebilirsiniz. Her gün 2 bardak içebilirsiniz.

Çuha Çiçeği İle İlgili Uyarılar;

Bazı insanlar, bu bitkilerin köküne alerjiktir, ancak bu tür durumlar kolayca tedavi edilir.

Saponinler hipotansiyona neden olabilir.

Aşırı ve uzun süreli kullanım, yüksek tansiyon tedavilerini etkileyebilir.

Olası Gastrointestinal tahrişlere sebep olur.

Hamileler, emziren kadınlar, aspirine duyarlı hastalar veya warfarin gibi anti-koagülan ilaçlar alanlar için önerilmemelidir.

Kusma ve ishale neden olabilir.

Çuha çiçeği kökü aşırı dozda kusma, mide bulantısı, mide şikayetleri ve diyareye yol açar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz