Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Çörek otu yağının temal maddesi olan çörek otu; içerdiği güçlü vitaminler, mineraller, aktif maddelerle bilim, tıp ve kozmetik dünyasının en çok kullandığı malzemelerden biri. Çörek otunun %21’i protein,% 38’i karbonhidrat, % 35’i ise bitkisel yağdır. Hem doğal bir antioksidan, hem de farmakolojik etkilere sahip olan çörek otu, hem yiyeceklerle birlikte hem suyun içine atılıp direk içmek suretiyle kullanılabilir.

Pek çok hastalığın tedavisinde, cilt sorunlarını önleme ve giderme etkili olduğu bilinen çörek otu yağı, binlerce yıldır kullanılmaktadır. Vitaminler, mineraller ve faydalı diğer elementler bakımından zengin olan çörek otu yağının faydaları, bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir.

Çörek otu; A, B1, B2, B6, C ve H vitaminleri bakımından zengindir. Saçı güzelleştirir, metabolizmayı korur, vücuda destek olur. Çörek otu selenyum, çinko, magnezyum, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, bakır, fosfor minerallerini içeren çörek otu yağı, sağlığımız için çok önemli, bir antiseptik olan thymol türevi bileşik de barındırmaktadır.

Çörek Otu Hangi Aktif Maddeleri İçerir? Aktif madde olarak thymoquinone, uçucu olmayan yağlar ve palmitik asit, linoelik asit, oleic asit içerir. Bunlardan thymoquinone; bronşit, alerji, artrite, astım, romatizma gibi hastalıkların tedavisine yardımcı, kan şekerini düşürücü ve ürik asidi de azaltıcı etkiye sahiptir.

Başta bağışıklık sistemini güçlendirmesi, enfeksiyon ve alerjik rahatsızlıkları hafifletmesi gibi pek çok rahatsızlık için çörek otu yağının iyileştirici etkisinden faydalanmak mümkün. Mis gibi kokusu, sahip olduğu vitamin, mineral, enzim, aktif maddeler bakımından tüm vücuda faydalıdır.

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir?

Astım hastaları, çörek otu yağını göğüs ve sırt kısmına sürdüğünde ferahlama hissederler. Başka bir kullanım olarak da kaynar suya bir tatlı kaşığı çörek otu yağı karıştırıp günde iki kere buharını soluyarak astımın olumsuz etkilerini azaltabilirler. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu kronik rahatsızlıklara karşı korur. Anne sütünü artırıcı etki gösterir. Antioksidanlar barındırdığı için hücrelerdeki serbest radikallerle savaşır. Pek çok hastalığın oluşumunu önler.

Serbest radikallerle savaştığı için hücrelerde kanser öğelerinin oluşumunu önler, var olan kanserli hücrelerin büyümesini engeller. Kanserden korur. Hücre yenilenmesini destekler. Cildin doğal nemini korumasını sağlayarak yaşlanma karşıtı etki gösterir. Sedef hastalığını hafifletir.

Viral enfeksiyonları giderici etkisi vardır. Vücuda giren ya da vücutta oluşan mantarları, bakterileri, mikropları öldürür. Nefes alıp vermeyi kolaylaştırır. Kan şekerinin düzenlenmesine yardım eder. Enerji verir, yorgunluğu giderir. Damar açıcı özelliktedir, damar tıkanıklığını önler. Kötü kolesterolün yükselmesini önler, kolesterolü dengede tutmaya yardımcı olur. Yüksek tansiyonu, düşürür, tansiyon değerlerini normalleştirir.

Vücudun savunma sistemini geliştirerek, dış etkenlerden kaynaklı sorunlara karşı vücudu korur. Ruhu, zihni dinlendirici özelliktedir, sinirleri yatıştırır. Hormonsal dengenin korunmasını sağlar. Özellikle soğuk havalarda sıklıkla yaşanan nezle, grip gibi sorunlardan kaynaklı burun tıkanıklıklarında burna 1 -2 damla çörek otu yağı damlatılması iyi gelir.

Burun kanallarının tıkalı olmasından kaynaklanan sinüzit sorununun doğal tedavisi için de sabah, akşam günde iki kez burun deliklerine birer damla çörek otu yağı damlatmak çözüm olabilir. Kulak iltihabında kulak deliğine 1 damla çörek otu yağı damlatılması önerilir.

Hava kirliliğinin bünyemizde yarattığı olumsuz etkilerin düzenli olarak çörek otu yağı tüketimiyle azaltılabileceği düşünülmektedir. Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız, maruz kaldığımız kimyasalların hastalık yayan etkisini hafifletmek için çörek otu yağı önerilir.

Çörek otunda bulunan Omega-3, Omega-6 linoleik asit, tanenler ve antioksidanlar yeterince faydalıyken bunlara bir de E vitamini, B vitaminleri, folik asit, kalsiyum, demir, bakır, çinko, fosfor diye sıralanan zengin bir içerik eklenince çörek otu yağının neden mucize yağ olarak kabul edildiği daha iyi anlaşılır.

Sayısı yüzlerle ifade edilen araştırmaların sonucunda çörek otu yağının pek çok hastalıkla savaşta, kemik iliği ve bağışıklık hücresi üretimini arttırarak, çarpıcı bir destek sağladığı ortaya çıkmıştır. Antibakteriyel etkilerinin güçlü olması da çörek otu yağının söz etmeye değer, başka bir özelliğidir.

Astım, grip, bronşit, akciğer hastalıkları ve hatta kanserle savaşta çörek otu yağının etkili olabileceğine dair çeşitli bulgular elde edilmiştir. Ayrıca çörek otu yağında bulunan beto-sitosterol maddesinin karaciğer, karın ve göz tümörlerinde onarıcı etkisi olduğu gözlemlenmiştir.

Başka Nelere İyi Gelir?

Faydası dokunduğu sağlık konularına kısa bir giriş yaptık ama bir de liste şeklinde çörek otu yağının hangi sağlık sorunları için kullanıldığını sıralamaya çalışalım;

  • Baş ağrısı
  • Diş ağrısı
  • Kulak ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Romatizma ağrıları
  • Kas ağrıları
  • Burun tıkanması
  • Grip ve soğuk algınlığı
  • Sindirim, mide-bağırsak problemleri (gaz, kabızlık, ishal, bağırsak iltihabı, bağırsak parazitleri vs)
  • Saç ve cilt problemleri
  • Astım
  • Alerjiler
  • Öksürük
  • Bronşit
  • Diyabet (çörek otu yağı kan şekerini dengeler)
  • Uykusuzluk
  • Yüksek tansiyon
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • Adet düzensizliği (adet söktürücü olarak kullanılır)
  • Emziren annelerde sütü çoğaltma
  • Saç dökülmesi
  • Sedef hastalığı (Psoriasis)
  • Egzama

Çörek Otu Yağı Nasıl Yapılır?

Çörek otu yağı elde etmek için 2 tane doğal yöntem vardır. Öncelikle belirtmekte fayda var ki, çörek otu yağı yapımında çörek otu tohumu değil, bitkisi kullanılmaktadır. Çörek otu; çok ince bir şekilde doğranır ve ağzı kapaklı bir cam şişenin içine doldurulur. Yalnız burada kullanılacak şişe, çörek otunun tıka basa doldurabileceği bir boyutlarda bir şişe olmalıdır. Çünkü şişeyi ağzına kadar doldurmak gerekiyor. İncecik kıyılmış ve şişeye doldurulmuş çörek otunu içine yine şişenin ağzına kadar gelecek şekilde saf zeytinyağı dökülür. Sonrasında şişenin kapağı sıkıca kapatılır ve güneş alan ya da sıcak olan bir alanda 2 hafta boyunca şişenin ağzını hiç açmadan bekletilir.

1 -1, 5 yemek kaşığı öğütülmüş çörek otu, 1 su bardağı saf zeytinyağı ile karıştırılır ve yine ağzı kapaklı bir cam şişe içine bu karışım doldurulur. Bu şekilde bir hafta beklettikten sonra elde edilen yağ, bir tülbent yardımıyla birkaç kez üst üste süzülür ve çörek otu yağı elde edilmiş olur.

NOT: Yağı süzerken, yağın içinde küçük, büyük her hangi bir kalıntı bulunmadığından emin olmak gerekiyor. Bu bakımdan birkaç kez hem de farklı tülbentlerle süzülmesi önemlidir. Yukarıda saydığım bu iki işlemle elde edilen çörek otu yağı; cilde ve saça sürülebilir, salatalara ve yemeklere de katılabilir. Ancak kesinlikle göze, kulağa, burna damlatılmamalıdır. Zira çörek otu yağını, evde amatör yöntemlerle süzerken gözle göremediğimiz bazı minik kalıntılar yağın içinde kalmış olabilir. İşte bu kalıntıların yol açabileceği sorunları önlemek adına titiz olmakta fayda var.

Çörek Otu Yağı Tüketecek Olanlara Öneriler;

Kullanım miktarı konusunda uzmanların önerileri dikkate alınmalı, bir kişi, bir gün içinde 1 çay kaşığından daha fazla çörek otu yağı tüketmemelidir. Çörek otu yağının gereğinden fazla tüketilmesi başta karaciğer ve böbrek olmak üzere pek çok organda olumsuz etkiye sebep olabilir. Bir hastalıktan dolayı tedavi gören, ilaç kullanan kişiler, doktora danışmadan almamalılar.

Satın alınan çörek otu yağının soğuk pres yöntemiyle elde edildiğinden, koruyucu ve katkı maddesi içermediğinden emin olunmalıdır. Çörek otu yağı şişesi bir kez açıldıktan sonra yağ, kesinlikle buzdolabında saklanmalıdır. Diğer bitkisel, doğal ürünler gibi çörek otu yağını da çok uzun süre, hiç ara vermende kullanmamakta fayda var. Gebelik döneminde çörek otu yağı kullanımı önerilmez. Zira rahim kasılmalarını artırıcı özellikte olduğu için düşüğe sebep olabilir.

Kan şekeri değeri ile ilgili sorunları olanlar, kesinlikle doktorlarına danışarak çörek otu yağı kullansınlar, önerilmezse asla kullanmasınlar. Alınan çörek otu yağının kokusu güzel, rengi parlak ve açık sarı olmalıdır. Bu özellikleri taşımıyorsa bozuk ya da katkı maddeli olabilir. Böyle bir durumda tüketmemekte fayda var. Çörek otu yağını ya evde kendiniz hazırlayın ya da güvenilir markaların, firmaların ürünlerini tüketiniz.

Uyarı; Kesinlikle gereğinden fazla tüketilmemelidir. Bu bakımdan günde 1 çay kaşığı, en fazla 1 tatlı kaşığı yeterli olacaktır. Hamilelerin çörek otu ve çörek otu yağı tüketmeleri önerilmez. Hastalıklarınızın tedavisi için çörek otu yağı ya da çörek otu tüketecekseniz mutlaka öncelikle doktorunuzdan bilgi alın.

Kullandığınız herhangi bir ilaç varsa doktorun bilgisi dışında hiçbir bitkisel ürünü tüketmeyin. Zira çok faydalı olan besinlerin bile kimyasal ilaçlarla birleşiminden nasıl bir sonuç ortaya çıkabileceğini kestirmek mümkün olamayabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz