Çocuklarda Özgüven Gelişimi Nasıl Sağlanır?

Bir insanın çevresiyle ve kendisiyle barışık yaşaması, kendisini tüm özellikleri ve potansiyelleri ile kabullenebilmesi için özgüven sahibi olması gerekir. Özgüven, yetişkin için çok da kolay kazanılmış bir şey değildir. Temelleri daha bebeklik çağlarında atılan, sevginin ve saygının olduğu bir aile ortamında daha kolay edinilen, bir anlamda kazanılması daha çok çevreye bağımlı bir duygudur.

Bebeklik ve çocukluk dönemlerinden itibaren özgüveni yüksek bireyler yetiştirmek zor değildir. Ki sevgi ve saygının olduğu bir ortamda aslında bu kendiliğinden olabilecek bir süreçtir fakat bir altın kural ister:

Çocuğunuza, Çocukmuş Gibi Değil Sanki Bir Büyükmüş Gibi Davranın!

Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? İşte her duruma uyarlayabileceğiniz birkaç tüyo;

Düştüğünde Kaldırmayın!

Basit bir örnekle; bebeğiniz güvercinlerin peşinde koşuyor. Arada ayağı takılıp düşüyor. Eğer onun düşmesi ile birlikte siz de bir telaş hemen onu kaldırıp üstünü başını silkeleyen anne ya da babalardansanız bundan vazgeçin. Çünkü bunu yaptığınızda ona şu mesajı verirsiniz: sen, benim yardımım olmadan yerden kalkamazsın! Gerçekten de öyle mi tabi ki hayır. O, bunu siz olmadan da başarabilir. Bırakın düşsün, hatta biraz ağlasın ama kendisi kalksın ve devam etsin. Ona ‘haydi yerden kalk, oyununa devam edin’ diye seslenip cesaret verebilirsiniz ama asla yanına gitmeyin. Tabi kötü düşme ve yaralanmalarda elbette yanında olacaksınız!

Yemeğini Kendisi Yesin

Eli çatal ve kaçık tutmaya başladığı andan itibaren yemek sofrasında yemeğini kendisi yesin. Hatta bebekler bundan çok hoşlanırlar. Ama biz anneler ille o çatalı kaşığı elinden alır, kendimiz yedirmeye çalışırız. Oysa bebeğimiz o çatal ve kaşığı kullanıp kullanamayacağına yönelik kendisini sınar ve bunu yaptığında mutlu olur. İşte özgüvenin temellerini atmanın en iyi yolu: verin eline ona uygun ergonomik yapıda bir çatal ve bıçağı, bakın neler olacak! Döksün, saçsın… Yemek bitince etrafı da beraber temizler, üstünü değiştirirsiniz.

‘Hayır!’ Demeyin! Yasaklamayın! Gösterin; Başarsın!

Bebeğiniz bazen pek farkında olmasanız da sizi taklit etmeye çalışır. Bu yolla sizin yaptıklarınızı ne kadar yapabileceğinizi görmek ister. Ablası küçük bir makasa kullanırken makası eline mi aldı, neden hemen gidip makası sert bir hareketle elinden alıyorsunuz! Eğer çok küçükse, ‘o sana zarar verin!’ diyerek sakin bir şekilde elinden alırsınız ama eğer makas kullanabilecek yeterlilikte ise beraber bir parça kağıdı kesmesinde sakınca yok! Tabi ki sizin denetiminizde olsun ancak başarsın bir şeyleri.

Kumanda ile oynamak mı istiyor, elinden almak yerine birlikte düğmelerine basın, onu nasıl kullanacağını görsün.  Siz hamur açarken ayağınızın altında mı dolaşıyor! Sevimli, işinize merak sardı demek ki. Bir küçük yer hazırlayın onun için, bir parça hamurla küçük bir oklava ya da hamur ile oynayabileceği, ona zarar vermeyecek bir oyuncak, malzeme verin eline. Bırakın yapsın!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz