Çocuklarda Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Kulak ağrısı çocukluk çağında çok yaygındır ve çoğu çocuk erişkinlikten önce, en az bir kez kulak ağrısı yaşamaktadır. Kulak ağrısı keskin ve acı verici olabilir ve çocuğunuza çok fazla rahatsızlık verebilir. Herkes kulak enfeksiyonu geçirebilir, ancak çocuklarda yetişkinlerden daha sık görülür. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (Ulusal Sağırlık ve Diğer İletişim Bozuklukları Enstitüsü)’a göre, 6 çocuktan 5’i, 3 yaşına kadar en az bir kez kulak enfeksiyonu yaşayacaktır.

Çoğu durumda, çocuklarda kulak ağrısı, bakteriyel bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Ancak, tıkanıklık, hava basıncı, çürük, sinüs enfeksiyonu, kulak zarı ve bademcik iltihabından kaynaklanabilir. Bunların yanı sıra çocuğunuzda kulak ağrısına yol açabilecek diğer şeyler arasında; çok ağlamak, uyku hali, hafif ateş ve su kaçması yer alır. Çocuğunuzun kulak ağrısı varsa, hızlı rahatlama sağlayabilecek bazı basit ve etkili doğal yöntemler bulunmaktadır.

Ancak, çocuğunuzda genel rahatsızlık, denge sorunları, işitme veya seslere yanıt verme sorunu, ateş veya yüz şişmesi gibi belirtiler varsa durum ciddiye alınabilir. Hal böyleyse, hemen doktora götürmelisiniz.

Sıcak Kompres

Çocuğunuzu kısa zamanda rahat ettirmek için ağrılı kulağa biraz ısı uygulayın. Isı, acıyı azaltacak ve hatta mikroorganizmaların çoğalmasını engelleyecektir.

Temiz bir bezi ılık suya daldırın, fazla suyunu sıkın ve ağrılı kulağa 5 dakikalığına yerleştirin. Ardından işlemi gerektiği gibi tekrarlayın.

Alternatif olarak, ağrılı kulağa bir ılık su şişesi veya ısıtma pedi koyun.

Diğer bir seçenek ise, 1 bardak tuzu mikrodalgada ısıtmak, ılık tuzu bir parça bezin içine sarıp, etkilenen kulağa her seferinde 10 dakika süreyle yerleştirmektir.

Not: Sıcak kompres çocuğunuzu rahatsız edebilir ve bu da çok fazla sersemlemeye neden olabilir.

Sarımsak

Sarımsak, çocuklarda enfeksiyonla hızlıca baş etmek için kullanabileceğiniz etkili bir besindir. Analjezik ve antibiyotik özellikleri, kulak enfeksiyonunun neden olduğu sorunları azaltmaya yardımcı olabilir.

2 yemek kaşığı susam yağı içine 1 çay kaşığı kıyılmış sarımsak ekleyin ve ısıtın. Daha sonra, yağı soğutun ve süzün. Etkilenen kulağınıza bu yağdan 2 veya 3 damla damlatın. Ev yapımı kulak damlasını günde 2 veya 3 kez kullanabilirsiniz.

Kulak enfeksiyonlarının tekrarlanmasını önlemek için, çocuğunuza her gün bir diş sarımsak yedirmeye çalışın.

Anne Sütü

Anne sütü, her türlü kulak enfeksiyonunun iyileşme sürecini hızlandırabilen doğal antikorlara sahiptir. Pediatrics (Pediatri)’de yayınlanan bir 2016 araştırmasında, ilk yılında düzenli olarak anne sütü emen bebeklerde, kulak iltihabı oranlarının azaldığı bulunmuştur. Ayrıca, aşı kullanımı ve sigara içme oranlarının düşük olması da etkilidir. Emzirmeye ek olarak, ağrıyı azaltmak için bir damlalık kullanarak etkilenen kulağa birkaç damla anne sütü damlatabilirsiniz. Birkaç saatte bir tekrarlayabilirsiniz.

Zeytinyağı

Çocuğunuzun kulağından sıvı akmıyorsa ve yırtılma ya da kulak zedelenmesi belirtisi yoksa, zeytinyağı iyi bir yöntemdir. Yağ, bir koruyucu görevi görür ve kulak enfeksiyonundan kurtulmaya yardımcı olur.

Ilınana kadar biraz zeytinyağını ısıtın.

Çocuğunuzun kafası yan olacak şekilde yatırın ve bir damlalık kullanarak etkilenen kulağa 3 ila 5 damla zeytinyağı damlatın.

Yağın dışarı akmasını önlemek için kulağınıza biraz pamuk koyun.

Bunu günde 1 veya 2 kez yapabilirsiniz.

Kayropraktik

Kayropraktik, bebeklerde ve çocuklarda kulak enfeksiyonlarına bağlı ağrıyla başa çıkmak için etkili bir tedavidir. Üst boyundaki sinirler, iç kulak ve çevresindeki dokuların sağlığını ve işlevini etkiler. Kayropraktörler, çok az basınç kullanarak, sinir sistemi işlevini normalleştirerek, omurga kayması bölgelerini bulur ve düzeltir.

Manipülatif ve Fizyolojik Terapötikler Dergisi’nde yayınlanan 1996 tarihli bir çalışmada, kayropraktik bakımın, tıbbi bakım hizmetlerine eklenmesi, küçük çocuklarda kulak enfeksiyonlarını azaltabileceğini göstermektedir.

Uyku Pozisyonu

Çocuğunuzun uyku pozisyonu, kulak ağrılarını şiddetlendirebilir veya azaltabilir. Yüz üstü yatmak, bazen enfekte olmuş kulakta basınç ve ağrı hissini daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle, uyku pozisyonunu değiştirmeli ve yüksek bir pozisyonu tercih etmelisiniz.

Daha büyük çocuklar için, başının altına ek bir yastık koyun ve ağrımayan kulağının üstünde uyumasını sağlayın. Ağrıyan kulağın üstünde uyumak, kulak enfeksiyonundan kaynaklanan acıyı şiddetlendirecektir.

Küçük bebekler için, kendi yastığının altına bir veya iki yastık yerleştirerek başını yükseltin.

Hava Nemlendirici

Çocuğunuzun kulak acısı soğuktan veya üst solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanıyorsa, çocuğunuzun uyuduğu odada nemlendirici kullanmak çok yardımcı olacaktır. Nemli havayı solumak, üst solunum yolundaki şişliği ve kulak zarına olan basıncı azaltarak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.

Bir hava nemlendirici satın alabilir ya da havadaki nemi artırmaya yardımcı olmak için odada bir kase su bulundurabilirsiniz.

Hava nemlendirici veya bir kase su kullanıyorsanız, kazaları önlemek için güvenli bir yere koyun. Ayrıca küf oluşumunu önlemek için temiz tuttuğunuzdan emin olun.

Sıcak Buhar

Çocuklarda sinüs enfeksiyonu nedeniyle oluşan kulak ağrısını hafifletmek için en iyi yöntemlerden biri de sıcak buhar solumaktır. Buhar, tıkanıklığı hafifletmeye ve sinüs enfeksiyonuyla savaşmaya yardımcı olur. Nemin sıcaklığı da; dışarı atılmasını kolaylaştırmak için mukusu inceltir.

Küçük bebek ve çocuklara, sıcak bir duş aldırın ve buharı kaçırmamak için kapıyı kapalı tutun. Bebeğinizle birlikte buharla dolu banyoda oturun ve çocuğunuzun günde en az 30 dakika sıcak buhar solumasına izin verin.

Daha büyük çocuklar için, sıcak su dolu büyük bir kase kullanın ve çocuğunuzun buharı 10 ila 15 dakika boyunca solumasını sağlayın. Günde 1 veya 2 kez tekrarlayın.

Emme veya Çiğneme

Bebeklerde ve çocuklarda kulak ağrısının ardındaki temel nedenlerden biri, hava basıncı değişikliğidir. Bu gibi durumlarda, emme veya çiğneme süreci, Östaki tüplerindeki basıncı azaltmaya çok yardımcı olabilir ve biraz rahatlama sağlar.

Anne sütü emen bebekler, mümkün olduğunca sık meme emmeye teşvik edilmelidir. Bebeklere ayrıca bir şişe veya emzik kullanılabilir.

Büyük çocuklar sert şekerler emebilir.

4 yaşından büyük çocuklar sakızı bile çiğneyebilirler.

Ek ipuçları;

Çocuğunuza, asetaminofen veya ibuprofen gibi bir ağrı kesici verebilirsiniz. Ancak, önce doktorunuza danışın.

Genellikle antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlara yol açabileceğinden, aşırı antibiyotik kullanmaktan kaçının.

Kulak ağrısını azaltmak için akupresüre de başvurabilirsiniz.

Bebeğinizi biberonla besliyorsanız, besinin östaki borusuna geri akmasını önlemek için bebeği yarı dik bir konumda tutun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz