Büyüyen Bebeklerin Sürekli Karşılık Vermeleri

çocukların sürekli tepki vermesi

Çocuğunuz artık büyüyor ve size sürekli karşı mı geliyor? Belki de artık onun da bir birey olduğunu kabul etmenin zamanı geldi.

Peki size neden sürekli meydan okuyor olabilir?

Bebeklik döneminin bitişi ile birlikte çocuklar anne ve babalarına karşı isyankar, meydan okuyan ve zaman zaman küstah bir tutum içine girebilir. Bu yeni dönem ve durum pek çok anne baba için şaşırtıcı ve nasıl davranacağını bilemediği bir süreçtir. Aslında çocukların amacı ebeveynlerine karşı gelmek değil daha çok onları test etmektir. Özellikle 2-3 yaşlarındaki çocuklar davranışları ile ailenin koyduğu kurallar arasında geçiş dönemi yaşarken bu tür davranışlarda bulunabilir.

Öncelikle çocuklar büyüdükçe ne istediklerini tanımlayabilir ve farkına varabilirler. İstedikleri bir şeyi de gerçekten elde etmek için çaba gösterirler. Sizin hangi noktada ne kadar esneyebildiğinizi test etmek için de ısrar edebilir, yeri geldiğinde daha azına razı olarak pazarlık edebilirler. Diğer taraftan koyduğunuz kuralların sınırlarını öğrenmeye çalışırlar. Sınırları esnettiklerinde sizden gelecek tepkiye bakar duruma göre zorlamak için çaba gösterirler.

Son olarak bu dönemde hala sizin ona yol göstermenize çok ihtiyaç duyarlar. Tamamen çocuğunuzun isteklerini yerine getirmek hem ilişkiniz hem de çocuğunuzun gelişimi için sağlıklı olmayacaktır.

Çocuklarınızın size karşı gelişlerini küstahlık olarak nitelendirmemelisiniz. Büyüme döneminde sürekli yeni şeyler keşfettiğini ve bu keşiflerin ona heyecan verdiğini unutmamalısınız. Ev içinde eşyaları karıştırmak, size ait özel eşyalarla oynamak için sizden izin koparmak en büyük amaçları haline gelebilir. Özellikle ev içinde kullanacağınız hayır kelimesinin çok da fazla olmamasına özen göstermelisiniz. Evinizi çocuğunuz için güvenli bir hale getirebilir, hayır kelimesini sıradan konularda kullanmamaya dikkat edebilirsiniz.

Sizin için değerli olan kristal bardaklarınız varsa ulaşamayacağı yüksek bir yere koyabilirsiniz. Ya da kitap koleksiyonunuza dokunmaması gerektiğini anlatmalısınız. Çocuğunuz limitleri zorlarken çok komik, inatçı ve yaratıcı olabilir. Mizah anlayışınızı kaybetmemeye çalışmanızı öneririz. Günün yorgunluğu içinde bu biraz zor olsa da bu yaşlarda çocuklarınızın yaptıkları ve hareketleri çok eğlendirici olabileceğini hiç unutmamalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz