Boğaz Yanması Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Soğuk havalarda ve mevsim geçişlerinde pek çok kişi az ya da çok boğaz ağrısı ya da boğaz yanması sorunu yaşar. Özellikle de sıcak bir yemek ya da içecek tükettikten sonra ağızda ve dilde yanma hissedilir. Kişinin boğazında iltihaplanma olması, alerjik bir bünyeye sahip olması, besinlerin normalden sıcak olması, baharatlı ve acı olması da boğazda yanmaya sebep olur. Bazı kişilerde ise gastrik sıvılar ve asitler boğaz dokularıyla doğrudan temasa girdiğinde boğazda yanma olur. Bu yanma hissinin çok seyrek yaşanması durumunda pek fazla önemsenmezken bunun gün içinde birkaç kez tekrarlanması hayat kalitesini düşürebilir.

Boğaz Yanması Neden Olur?

Reflü Hastalığı

Sindirimle ilgili pek çok sorunda mide, bağırsak ve boğazın sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Kronik bir sindirim hastalığı olan gasroözofageal reflüde de mide asidi özofagusa geri döndüğü için boğazda yanma ortaya çıkar. Boğaza geri dönen mide asidi özofagusunuzun astarını tahriş eder ve bu alanda yanma hissi yaratır. Bu asit reflüsü veya mide ekşimesi şikayetleri haftada 2 kereden fazla görülüyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Alerjiler

Her hangi bir besine ya da havadaki tozlara karşı olan alerjiler boğazda yanma hissine sebep olabilir. Çoğu kişinin yaşadığı havadaki parçacıklara karşı alerji sorunu, boğazını tahriş edebilir ve yanma hissi uyandırabilir. Bu bağlamda alerjik kişiler bazı gıdalardan, kirleticilerden, özellikle baharda ağaçlık alanlardan uzak durmalılar. Zira bunlar boğazda tahriş, kaşıntı, yanmaya sebep olarak, iltihaplanma, baş ağrısı ve mide bulantısına ortam hazırlayabilir.

Yemek Borusu İltihabı

Yemek borusunun iltihaplanması durumu olan özofajit sorunu da boğazda yanma hissine sebep olabilir. Bu rahatsızlıkta hem boğazda hem de göğüs bölgesinde ağrı da hissedilir. Yemek borusu iltihabı sorunu kişinin iltihap önleyici ilaç kullanımı, cerrahi veya kemoterapi uygulanması nedeniyle ortaya çıkabilir.

Grip Ve Soğuk

Kişinin soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlar yaşaması durumunda boğazında yanma hissi meydana gelebilir. Boğaz yanmasına burun akıntısı, burunda tıkanıklık, ateş ve öksürük gibi ek belirtiler de eklenmişse gripten bahsetmek mümkündür.

Boğaz Kuruluğu

Boğazda yanma ve ağrı hissi genellikle sabahları ortaya çıkar. Bunun da en önemli sebeplerinden birisi kişinin gece boyunca burnundan değil de ağzından nefes alarak boğazının kurumuş olmasıdır. Boğazdaki kuruluk, boğazı tahrişe daha açık hale getirmektedir. Bu kuruluk da, boğaza mukus salan kanallar olan solunum borusunun astarında oluşan bir hasara bağlı olabilir.

Östaki Borusundan Boşaltım

Boğazda yanma hissinin birçok nedeni, boğazın arka kısmını ve burnu orta kulağa bağlayan yol olan östaki tüplerinden drenaj yapılması yani suyun, sıvının uzaklaştırılmasıdır. Östaki tüpleri orta kulakta basıncı korumaya yardımcı olmaktadır. Fakat bir enfeksiyon oluşursa ya da üşütme durumu varsa bu denge değişmektedir. Böyle bir durumda da orta kulakta sıvı birikir ve boğaza sızar, dolayısıyla da boğazda yanma hissi olur.

Enfeksiyon

Enfeksiyonlar vücudun her bir alanına zarar vermektedir. Özellikle de bakteriyel ve viral solunum yolu enfeksiyonlarında boğazda yanma ve ağrı hissi yaşanabilir. Kişinin alt solunum yolu enfeksiyonları yaşaması durumunda soluk borusu, bronş ve akciğerleri etkilerken, üst solunum yolu enfeksiyonunda boğaz, burun pasajları ve sinüsler etkilenir.  Bronşit, larenjit, sinüzit, pnömoni veya grip gibi enfeksiyonlarda boğaz yanması da kaçınılmazdır.

Yanık Ağız Sendromu

Ağız kuruluğu, çeşitli enfeksiyonlar, protez kullanımı, diyabet, anksiyete, depresyon, bazı ilaçların kullanımı, beslenme yetersizlikleri, alerjiler ve karın gazı reflüsü gibi pek çok sebepten dolayı kişide yanık ağız sendromu yaşanabilir. Bu durumda kişinin ağız içinde sürekli bir yanma hissi oluşur, kişi tat kaybı ya da tadın değişmesi, ağızda ve dilde kuruluk, diş, dudak, boğaz ve damağınızı etkileyen yanma hissi yaşar. İşte bu şekilde seyreden yanık ağız sendromu da  boğaz yanmasına sebep olur.

Boğaz Yanmasının Belirtileri Nelerdir?

Boğazda hissedilen yanma tek bir sebepten kaynaklanmadığı gibi, tek bir belirti de göstermez. Aksine sorunun altında yatan nedene bağlı pek çok belirti görülebilir. Belirtileri genel olarak;

  • Yutkunmada güçlük,
  • Yutarken boğazda ağrı,
  • Sesin çok kaba ya da çok kısık çıkması,
  • Konuşurken boğazda ağrı hissi,
  • Boğazda kaşıntı,
  • Boğazda kızarıklık,
  • Bademciklerin şişmesi olarak sıralanabilir.

Boğaz yanmasında üst solunum yolu enfeksiyonları ile birlikte;

  • Baş ağrısı,
  • Yüksek ateş,
  • Boyun lenf düğümlerinin şişmesi,
  • Sürekli burun akıntısı ve hapşırma,
  • Kuru ya da balgamlı öksürük,
  • Gözlerin sulanması gibi semptomlar da görülebilir.

Boğaz Yanması Nasıl Tedavi Edilir?

Hemen herkesin yılda birkaç kez yaşadığı sorunlardan birisidir. Bu sebeple de genellikle doktora gitmek yerine evde bazı doğal ürünlerle iyileştirme yoluna gidilir. Basit bir sorundan kaynaklanıyorsa iyileştirici uygulamalarla birkaç gün içinde sorun ortadan kalkar. Eğer ciddi bir enfeksiyon varsa tüm iyileştirici uygulamalara rağmen 1 hafta 10 gün gibi bir süre rahatsızlık devam eder. Ancak 1 hafta ve daha uzun süren boğaz yanması durumlarında ya da çok ciddi rahatsızlık vermesi durumunda doktora gidilmelidir. Evdeki doğal uygulamalarla boğaz yanmasını hafifletebilmek için;

  • Tüm besinler tüketilmeden önce 5-10 dakika soğumaya bırakılmalı,
  • Sıcak, sert, baharatlı, ekşi veya çıtır gıdalar tüketilmemeli,
  • Gün içinde bolca sıvı ve özellikle su içilmeli,
  • Boğazdaki tahrişi hafifletmek ve yanmış dokuyu yenilemek için sabah ve akşamları bal yenmeli,
  • 1 çay bardağı kadar soğuk süt içilmeli veya birkaç kaşık soğuk yoğurt tüketilmelidir.

Boğaz yanmasından kaynaklanan ağrıyı hafifletmek için doktorun önerdiği ağrı kesiciler alınabilir. Boğazda oluşan tahriş ve kaşıntıyı azaltmak için yine doktor kontrolünde pastil veya öksürük damlaları alınabilir.

Boğaz Yanması İçin Doğal Tedavi Yöntemleri;

Gargara

Boğaz yanması, tahriş, boğaz ağrısı sorunlarını gidermenin en doğal çözümlerinden birisi tuzlu ılık su ile gargaradır. Bu karışıma zerdeçal tozu ya da karbonat da eklenerek gargara yapılabilir.

Bal

Bal ağrı kesici, mikrop öldürücü ve bakteri yok edici özelliklere sahip olduğu için enfeksiyon, iltihap kaynaklı pek çok rahatsızlığın doğal tedavi ürünü olarak kullanılmaktadır. Hipertonik ozmotik olarak işlev gören ve inflamasyonlu dokulardan su çekerek hastanın rahatsızlığını azaltan bal, boğaz yanmasında da doğal bir ilaç olabilir. Bunun için sabahları aç karnına bir tatlı kaşığı bal yutulabilir. Bunun yanında 1 fincan bitki çayının içine veya sıcak suya 2 tatlı kaşığı bal ekleyerek gün içinde birkaç kez tüketilebilir. Ayrıca 1 bardak ılık suyun içine yarım limon sıkılır, 1 tatlı kaşığı da bal ekleyerek içilebilir.

Sarımsak

Sarımsak doğada bulunan en etkili antibakteriyel ve antiseptik besin maddesidir. Bu sebeple de diğer tüm enfeksiyonlar gibi boğaz enfeksiyonunu da kolaylıkla iyileştirebilir. Bunun için çiğ sarımsak yemek en doğru seçenek olmakla birlikte, sarımsağı bu şekilde tüketemeyenler için sarımsak kapsülleri de vardır.

Limon Suyu

Limon, neredeyse her derde deva bir besin maddesidir. Enerji vermesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, solunum ve sindirim sistemlerinin fonksiyonlarını desteklemesi sebebiyle limon mutfakların baş köşesindedir. Bu bağlamda boğaz ağrısı ve boğaz yanması için de 1 bardak suya yarım limon sıkarak içmek önerilir. Limonlu su boğazdaki virüsler ve bakteriler için asidik bir çevre yaratır ve enfeksiyonları yok eder.

Zencefil

Tüm kış hastalıkları ve enfeksiyon sorunları için zencefilden faydalanılması önerilir. Bu bağlamda boğaz ağrısı ve yanması için de 1 çay kaşığı zencefil tozu, 1 çay kaşığı bal ve yarım limon suyunu 1 çay bardağı sıcak suyun içinde karıştırıp içmek önerilir.

Zerdeçal

Zerdeçal yemeklerde, çorbalarda kullanılan güçlü bir antioksidan baharattır. Zerdeçalın faydalarına dair yapılan bilimsel araştırmalarda birçok ciddi hastalığın tedavisinde çok etkili olduğunu tespit etmişlerdir. Bağışıklık sistemini güçlendiren, enfeksiyonları yok eden zerdeçal, boğaz yanması tedavisi için de çok faydalıdır. Boğaz yanması durumunda yarım çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı tuzu 1 su bardağı sıcak suyun içinde karıştırıp gargara yapmak önerilir.

Elma Sirkesi

Antibakteriyel özelliklere sahip olan elma sirkesi, boğaz ağrısı tedavisine yardımcı olur. Bunun için 1 çorba kaşığı elma sirkesi, bir çay kaşığı limon suyu, 1 tatlı kaşığı bal 1 bardak ılık suyun içinde karıştırılır. Hazırlanan karışım ılık halde günde 2 kez içilir. Bu sayede ağrı, acı ve yanma hissi ortadan kalkar.

Hatmi Çiçeği Çayı

Hatmi çiçeği kökü, enfeksiyon giderici etkiye sahiptir. Bu sebeple de enfeksiyonlardan kaynaklanan boğaz sorunlarında hatmi çiçeği çayı önerilir. Boğazı yatıştırmak, öksürüğü gidermek ve boğaz ağrısını yok etmek için hatmi çiçeği çayı içilir. Ancak gebelikte ve emzirme dönemlerinde ve diyabet hastalarında hatmi çiçeği çayı uygun değildir.

Ekinezya Çayı

Ekinezya bitkisi bağışıklık sistemini güçlendirici, vücudu uyarıcısı ve enfeksiyonu önleyici özellikleriyle bilinir. Ayrıca ekinezyanın antibakteriyel ve antiviral özellikleri özellikle boğaz ağrısının iyileşmesini hızlandırıcı etki göstermektedir. Bunun için boğaz yanması vakalarında gün içinde 2 bardak ekinezya çayı içilmesi önerilir.

Okaliptüs Çayı

Her mutfakta bulunan, sık kullanılan bir bitki olmamakla birlikte soğuk algınlığı vakalarında sıklıkla tercih edilir. Okaliptüs çayı günde 2 bardak tüketildiğinde boğazı yatıştırır ve yanma hissini giderir. Bununla birlikte okaliptüs çayı hazırlanırken çıkan buharın solunması tüm solunum yollarına iyi gelir, boğaz yanmasını hafifletir.

Papatya Çayı

Papatya çayı stresi giderici, uykuyu düzenleyici ve kasları rahatlatıcı özellikleri dolayısıyla sık sık tüketilmektedir. Bununla birlikte papatya çayı iltihap önleyici özelliği de boğazla ilgili rahatsızlıklarda iyileştirici özelliklere sahiptir. Bu bakımdan boğaz yanması durumunda da papatya çayının yatıştırıcı etkisinden faydalanmak mümkündür.

Muz

Çok zengin bir potasyum kaynağı olan muz, midedeki asit üretim seviyesini kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Muzun içindeki bileşenler mide içeriğini fazla asit üretiminin zararlı etkilerinden koruyucu etkiye sahiptir. Muzun lif içeriği yüksek olduğu için, sindirimi hızlandırarak asit dengesini sağlar ve boğazda yanma hissini önler. Bu bağlamda özellikle de mide sorunlarından kaynaklanan boğaz yanmasında muzun tedavi edici etkisinden bahsetmek mümkündür.

Süt

Süt, vücutta asit birikmesini önleyen ve üretilen fazla asidin absorbe edilmesine yardımcı olur. Sütün yüksek oranda kalsiyum içeriği sayesinde süt, asit birikmesi sorununu giderir. Boğaz yanması sorununda da ballı ya da sade süt tüketilmesi önerilir.

Yukarıda sayılan önerilerin yanında boğaz yanması durumunda;

  • Sıvı tüketimini arttırmak,
  • Evde, ofiste ortamı nemlendirmek,
  • Sigaradan, sigara dumanından ve tozlardan uzak durmak,
  • Aşırı sıcak ve soğuk içecek tüketmemek,
  • Vitamin değeri yüksek gıdalar tüketmek önerilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz