BLW Yöntemi (Kendi Kendine Beslenme)

kendi kendine yeme

Bilindiği üzere bebekler ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenirler. 6 ay sonunda anne sütüne devam etmek koşuluyla artık ek gıdalara başlanması gerekmektedir. İşte bu aşamada anneler için bazı problemler başlamış demektir. Bebeğime ne yedirmeliyim? Nasıl yedirmeliyim? Ne zaman yedirmeliyim? gibi sorular her zaman annelerin kafasını kurcalayan unsurlar olmuştur. Geleneksel olarak bebekleri anneleri kaşık ile bizzat kendileri beslerler. Ancak BLW (Baby Led Weaning kelimelerinin baş harfleri) yöntemi ile bebeğin kendi kendine beslenmesi hedef alınmıştır.

Bu yöntemi uygulayabilmeniz için bebeğinizin destek almadan kendi başına dik bir şekilde oturabiliyor olması gerekir. Bununla birlikte eliyle birşeyleri tutup onu ağzına götürebiliyor olmalıdır. Kendi kendine beslenme sırasında bebeğinizi yalnız bırakmamalısınız. Yemek boyunca yanında olmalı ancak ona müdahelede bulunmamalısınız. Bebeğiniz yiyecekleri eliyle tutacağı için yemekten önce mutlaka ellerini temizlemelisiniz.

Bunun bebek için aynı zamanda bir oyun olduğunu düşünebilirsiniz. Hem oyun oynayacak hem de karnı doyacaktır. Bu durumun en kötü yanı ise etrafın fazlaca kirlenecek olmasıdır.

Bebekte boğulma tehlikesi yaratabilecek besinlerden uzak durmalısınız. Sunduğunuz besinler küçük parçalara bölünmüş ve varsa çekirdekleri çıkartılmış olmalıdır.

BLW yönteminin avantajları

Zaman alıcı püre yapma işleminden kurtulursunuz, Bebeğiniz yemek yemeyi ısırarak öğrenmeye başladığı için ileride sıkıntı çekmezsiniz, Her iki yöntemi de deneyen ebeveynlere göre BLW yöntemiyle büyüyen çocuklar, diğer çocuklara göre daha az mızmız oluyorlar.

BLW yönteminin dezavantajları

Bebeğiniz yeteri kadar besin alamayabilir, 6 aydan sonra bebekler daha az süt emdikleri için gerekli demiri gıdalardan alırlar, Bebeğinizin ne kadar yemek yediğini bilmeniz zor olacaktır çünkü yemeğin çoğu etrafa saçılmıtır, Bebeğinizin büyük lokmaları yemeyi öğrenmesine kadar geçecek olan sürede ilkyardım bilmeniz gerekebilir,

Etraf çok kirlenir.

Görüldüğü üzere bu yöntemin olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Bu durumda hem geleneksel yöntemi kullanmak hem de BLW yöntemini kullanmak akıllıca olabilir. Böylelikle bebeğiniz katı gıdaları yemeyi öğrenirken aynı zamanda yeterli miktarda besin almış olacaktır.

BLW Yöntemi İçin Yemek Listesi

Yeni doğan bebeklerin ilk 6 aydan sonra beslenmeleri için BLW yöntemini tercih ediyorsanız (Kendi Kendine Beslenme) “bu yöntem ile bebeğime ne yedirebilirim?” sorusu aklınıza takılacaktır. Geleneksel olarak pişirerek ve püre haline getirerek bebeğinize yedireceğiniz besinler bu yöntem için de harika bir seçim olacaktır. Aşağıdaki listede sizin için hazırladığımız yiyecekleri görebilirsiniz;

Elma; 6 aylık olan bebeklerinize elma yedirebilirsiniz. En basit şekliyle elmayı yıkadıktan sonra kabuklarını soyarak kemirmesi için ya da bir kaç dilime ayırarak tek tek verebilirsiniz.

Avokado; Avokado kadar besin değeri yüksek başka bir meyve bulmanız neredeyse imkansız. Hem güzel tadı hem de kolay sindirilebilir olması nedeniyle avokado BLW için çok iyi bir seçim olacaktır. Büyük dilimlere bölerek bebeğinize verebilirsiniz.

Pilav; Bir miktar pilavı bebeğinizin önüne koyarak yemesini sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz diğer gıdalarla tanışmaya başladıkça pilav ile birleştirerek verebilirsiniz.

Patates; Fırınlanmış ya da haşlanmış papates BLW için güzel bir başlangıç olacaktır.

Pişmiş yumurta sarısı; Katı gıdaya geçiş için yumuşak, lezzetli ve kolay hazırlanabilir bir besindir. Bazı pediatri uzmanları hem yumurta sarısının hem de yumurta beyazının iyi bir başlangıç olacağını savunmaktadır.

Kavun; Besin değeri yüksek olan diğer bir meyve de kavundur. Yumuşak ve sulu bir meyve olan kavun (karpuz da olabilir) bebeklerin sütten katı gıdaya geçişleri sırasında tercih edilebilecek en güzel meyvelerdendir.

Muz; Bebeğinizin kolaylıkla kontrol edebileceği büyüklükteki muz parçalarını ona verebilirsiniz. Bu biraz kirletici olabilir ama bütün hislerini kullanabilmesi için önemlidir. Muzu tamamen veya yarım şekilde de verebilirsiniz ancak yanından ayrılmamanız gerekir. Ayrıca kolay bir şekilde tutulabilmesi için bir miktar kabuğu da üzerinde bırakmanız faudalı olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz