Bitkisel Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

bitkisel cilt bakımı yapma

Cilt bakımı dediğimizde cildin sağlığını koruması, yaşlanmanın etkilerinden ve cilde zarar veren çevresel faktörlerden korunması için alınacak çeşitli tedbirlerden söz ederiz. Bu yolda izlenecek belli başlı yöntemler de cildi temiz tutmak, nemlendirmek ve cildin iyi beslenmesini sağlamaktır. Elbette sadece dışarıdan yapılan uygulamalar cilt sağlığı ve güzelliği için yeterli değildir. Sağlıklı beslenme, düzenli spor yapma, düzenli uyku, bol bol su içme, stres, sigara ve alkolden uzak durma gibi önlemler de cildin kalitesini belirlemekte önceliklidir. Cildine önem verenler bitkisel cilt bakımını gündeme almayı düşünmeliler.

Ne yazık ki pek çoğumuz cilt güzelliği için pahalı kremlerden medet umup yaşam biçimimizde, beslenmemizde ya da uyku düzenimizde değişiklik yapmaya yanaşmıyoruz. Üstelik bu kadar para verdiğimiz bu kozmetik ürünlerden olumlu sonuç almak için de önümüze pek çok şart koyuluyor. Ürünü günde birkaç kez uygulamak, uzun süre kullanmak, bolca sürmek gibi şartlara uymak maddi olarak da pratik olarak da zor. Üstelik çoğu kez bir de öğreniyoruz ki bu ürünler sağlığa zararlı, cildi tahriş eden, alerji yapan veya bir şekilde vücuda dokunan maddeler içeriyorlar.

Fesleğenli Cilt Toniği

Özellikle akneye yatkın ciltler için tavsiye edilen fesleğenli tonik cildi bakterilerden arındıracak ve ciltte kan dolaşımını arttırarak daha sıkı bir cilde sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Bu doğal tonik için;

  • 3 yemek kaşığı kurutulmuş fesleğen yaprağı
  • 1 fincan kaynar su

Tarif: Kurutulmuş fesleğen yapraklarını ufalayıp bir fincan kaynar suya katın. Karışım soğuduktan sonra yaprakları süzün ve suyu bir sprey şişeye aktarın. Fesleğenli toniği doğrudan yüzünüze sıktıktan sonra makyaj pamuğu yardımıyla tüm yüze dağıtın. Bu uygulamayı her sabah tekrarlayabilirsiniz.

Cildi Ölü Hücrelerden Arındırmak İçin

Peeling yöntemiyle cildi ölü hücrelerden arındırmak ve tıkanmış gözenekleri açmak cilt bakımının olmazsa olmazları arasındadır. Cildinizi yağ ve kirden arındırarak hem daha parlak bir cilde kavuşur hem de sivilce ya da siyah nokta oluşumunu engelleyebilirsiniz. Evde hazırlayacağınız doğal peeling tarifi için:

  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Yarım çay kaşığı bal
  • birkaç damla limon suyu

Tarif: Malzemeleri karıştırdıktan sonra eğer karışımın biraz daha kıvamlı olmasını isterseniz şeker takviyesi yapabilirsiniz. Beslenmenizde yer aldığında artık bir zehir muamelesi gören şekeri cildi arındırmak için kullanmak daha yararlı bir seçenek olacaktır. Antioksidan ve antibakteriyel özellikleriyle bal ve cildi arındıracak olan limon ile cildinizi tazeleyebilirsiniz.

Kuru Cildi Nemlendirmek İçin

Cildi yaşlanmanın etkilerinden korumak ve canlı bir görünüm kazandırmak için nemlendirici kullanmak önemli bir şarttır. Cildin nem dengesini koruması sadece güzellik açısından değil cilt sağlığı açısından da önemlidir. Ciltte çatlakların ve pul pul dökülmelerin önüne geçmek ya da egzama benzeri cilt hastalıklarında belirtilerin hafiflemesini sağlamak için cildi nemlendirmek gerekir.

Cildi nemli tutmak için bitkisel yağlar başlıca seçeneğinizdir. Tatlı badem yağı, zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı veya avokado yağı nemlendirici özellikleri güçlü ve cildi tahriş etmeyecek yağlardır. Bu yağlar arasından günlük kullanımda nemlendirici olarak seçtiğiniz bir tanesine bir iki damla lavanta yağı, kayısı çekirdeği yağı ya da çörek otu yağı ekleyerek cildinizi hem nemlendirip hem de besleyebilirsiniz.

Sivilcelerden Kurtulmak İçin

Bazı günler aynanın karşısına geçtiğinizde kötü bir sürpriz olarak sivilceyle karşılaşabilirsiniz. Sivilceleri çabucak kurutmak için önerilen bitkisel bir reçete için gereken malzemeler:

  • Toz zerdeçal
  • Hindistan cevizi yağı

Tarif: Bir parça toz zerdeçala birkaç damla Hindistan cevizi yağı damlatarak bir macun elde edebilirsiniz. Gece bu karışımdan doğrudan sivilcelerin üzerine sürün ve bu şekilde yatın. Ertesi gün yüzünüzü yıkarken karışımı da silebilirsiniz.

Yara İzleri, Pullanma ve Kızarıklıklardan Kurtulmak İçin

Saf aloe vera jeli hem iyileştirici hem de nemlendirici özelliğiyle evde her zaman bulundurmak isteyeceğiniz, cildiniz için epey faydalanacağınız bir bitkisel jeldir. Aloe vera içerikli çeşitli spreyler, jel kremler ve diğer ürünler cildin pullanmasını önler, kızarıklıklara, kaşıntıya, böcek ısırıklarına ve diğer yara izlerine karşı tedavi edici özellik taşır. Kullandığınız ürün ne kadar doğalsa o kadar iyi sonuç alırsınız. Saf aloe vera jelini dilerseniz doğrudan cildinize uygulayabilir dilerseniz de günlük kreminizin içine katabilirsiniz.

Özellikle akne izlerine ve kızarıklıklara karşı saf aloe jera jelinin düzenli kullanımının, akne şikayeti olan kişilerde oldukça olumlu sonuçlar verdiği bilinmektedir.

Gözenekleri Temizlemek ve Cilde Parlaklık Vermek

Bitkisel cilt bakımında saf gül suyunu elinizin altında bulundurmanız son derece işinize yarayacaktır. Cildi temizlemek, gözenekleri sıkılaştırmak ve cilde parlaklık vermek için en etkili doğal çözümlerin başında gül suyu gelir. Katkısız, doğal ve saf gül suyu kullandığınızdan emin olun. Bir makyaj pamuğu yardımıyla yüzünüzü sabah ve akşam gül suyu ile temizleyebilirsiniz. Gül suyu cildinizi canlandırır, bakterilerden arındırır, sıkılaştırır ve parlaklık verir.

Makyaj Temizlemek İçin

Makyaj temizliği için cildi tahriş etmeyecek, makyajın kolayca çıkmasını sağlayacak ve bunları yaparken de cildi nemlendirip besleyecek mucize ürün tatlı badem yağıdır. Tatlı badem yağı ile kirpik ve kaşlar da beslenir, gürleşir. Göz çevresindeki ince çizgiler gerilir. Son derece hesaplı da olan bu bitkisel ürün ile sadece makyaj temizlemekle kalmaz cilt bakımı da yapmış olursunuz. E vitamini bakımından oldukça zengin olan tatlı badem yağını gün içerisinde el kremi gibi kullandığınızda ellerinizin de genç kalmasını sağlayabilirsiniz.

Göz Altı Morluklarını Geçirmek İçin

Göz altı morlukları cildiniz ne kadar bakımlı olursa olsun bitkin ve bakımsız görünmenize neden olabilecek bir şikayettir. Bu morluklar genetik olduğunda yani ailede yaygın bir şikayet olduğunda, tedavisi zordur. Ancak uykusuzluk, stres, yorgunluk gibi nedenlerle durum daha da kötüye gidebilir. Göz altı morlukları için bitkisel bir reçete için:

  • Bir tutam maydanoz (3 yemek kaşığı kadar)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt

Tarif: Maydanoz ve yoğurdu bir blender yardımıyla karıştırın. Daha sonra karışımı göz altlarınıza sürüp 20 dakika kadar bekleyin. Sonrasında yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Maydanoz K vitamini içerir, göz altındaki damarları besler ancak bu bölgede kan toplanmasını engelleyerek göz altlarındaki koyuluğun da önüne geçer. Yoğurdun içindeki laktik asit ve enzimler cildi yumuşatır ve nemlendirir.

Ciltteki pH dengesini Korumak İçin

Pek çok cilt bakımı ürünü reklamından da kulağımızın aşina olduğu cildin ‘pH dengesi, pH değeri’ nedir, önce onu bir özetleyelim. Cildin dış katmanında, cildimizi bakterilerden koruyan ince bir asit tabakası vardır. Bu tabakanın pH değerinin dengede olması cilt sağlığının korunması anlamına gelir. Cildin pH dengesi için başvurabileceğiniz başlıca bitkisel ürünlerden biri de nar çekirdeği yağıdır.

Nar çekirdeği yağı taşıyıcı yağlardan olduğu için inceltmeye gerek kalmadan doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz. Nar çekirdeği yağı cildin sağlıklı yapısını korumaya yardımcı olduğu gibi ciltteki yara, sivilce izi, pullanma gibi problemlere karşı da tedavi edici özelliğe de sahiptir.

Yüzdeki Kızarıklıkları Gidermek İçin

Akne, sivilce problemleri, rozase hastalığı veya hassas cilt sorunu nedeniyle yüzünüzde oluşan kızarıklıklar canınızı sıkabilir. Neyse ki bitkilere bu noktada da güvenebiliriz. Üstelik çok özel bitkilere ulaşmanız da gerekmiyor. Mutfağınızda her zaman bulunan malzemelerle cildinize tazelik katmanız mümkün.

Bitkilerle cilt bakımı hakkında bir makale hazırlarken salatalıktan söz etmemek olmaz. Yüzünüzdeki kızarıklıkları alması için buzdolabından çıkardığınız soğuk salatalığı dilimleyerek yüzünüzde bekletebilirsiniz. Dilerseniz salatalığı rendeleyerek veya blender’dan biraz koyu kıvamlı bırakacak şekilde geçirerek kendinize bir maske hazırlayabilirsiniz. 20 dakika beklettikten sonra yüzünüzü durulayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz