Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Yılın her mevsimi bulunabilen bir sebze olan biberiyeyi sürekli olarak salatalarımıza ve soslarımıza tat katmak için kullanmaktayız. Fakat lezzetiyle ön plana çıkan biberiyenin bir hayli fazla sayıda faydaları da bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmekten, sindirim sistemine iyi gelmesine kadar ve hatta saç bakımında dahi yararlı özellikleri olan bir bitkidir.

Hafızaya Faydalıdır

Bu şifalı bitkide karnazik asit denen bir madde bulunmaktadır. Bu madde beyin fonksiyonlarını güçlendirerek hafızaya iyi gelmektedir. Yıllardır hafızaya iyi geldiği için tüketilen bu bitki üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda biberiyenin kokusunun dahi konsantrasyonu güçlendirici etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca unutkanlığı gidermekte ve kapalı ofislerde çalışan insanların iş performansını yükseltmektedir.

Cilde İyi Gelir

Deride kan dolaşımını arttırarak ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır. Ayrıca iltihapları ve yağlanmayı engelleme özelliğiyle de sivilcelerin oluşumuna son vermektedir. Bu sebeple biberiyenin özü veya yağı cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Fakat sizlerde bu bitkinin yağını veya çayını doğal haliyle cilt bakımınız için kullanabilirsiniz.

Bunun için haftada 1 veya 2 sefer 1 ölçek biberiye yağıyla 4 ölçek zeytinyağını (inceltici amacıyla kullanıldığı için zeytinyağı yerine badem yağıda kulanabilirsiniz) karıştırarak yüzünüzün tamamına ve boynunuza masaj yapabilirsiniz. Biberiye yağını vücudunuza sürüp 1 saat bekledikten sonra yıkamalısınız. Sadece sivilcelerden kurtulmak için kullanacaksanız ise günde bir sefer saf şekilde biberiye yağını sivilcelerin üzerine sürerek yine 1 saat bekledikten sonra yıkamalısınız.

Sindirim Sistemine Faydalıdır

Normak çay şeklinde hazırlayarak içeceğiniz bir bardak biberiye o gün yaşanan kabızlık, hazımsızlık, mide bulantısı vb. tüm sindirim sistemi rahatsızlıklarından kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca ülser rahatsızlığı olan kişilere de iyi gelmektedir. Çünkü içeriğinde bulunan maddeler ülsere sebep olan H.pylori bakterilerini yok etmektedir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Salgın hastalıkların görülmeye başladığı kış aylarında biberiye çayı içmek etrafınızda doğal bir savunma kalkanı oluşturacaktır. Özellikle içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde hem grip, nezle gibi geçici hastalıklara hemde ciddi kronik rahatsızlıklara karşı iyi gelmektedir.

Migren Ağrılarına İyi Gelir

Migren tedavisi için bu bitki yüzyıllardır kullanılmaktadır. Yapmanız gereken şey migren ağrılarınız artmaya başladığında bir kabın yarısına kadar su doldurup bu suyu kaynattıktan sonra içine biberiye dallarını atarak bu biberiye buharını 10 dakika solumak olacaktır. Ağrıların hızlı şekilde hafiflemesini sağlayıcı etki göstermektedir. Biberiyeyi kaynatıp buharınız solumak aynı zamanda grip, sinüzit ve bronşit rahatsızlıklarını da tedavi edici özelliğe sahiptir.

Eklem Kas Ağrılarına İyi Gelir

Eklem bölgelerinde iltihaplanma veya rahatsızlanma sonucu ağrılar meydana gelebilmektedir. Kaslarda ise zorlanmalar sonucu ağrı oluşumu gözlenmektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda yapmanız gereken yarım çay bardağı badem yağına 10 damla biberiye yağı karıştırarak ağrılarınızın olduğu bölgelere masaj yaparak yedirmek olacaktır. Bu sayede ağrılarınız çok kısa sürede geçtiğine şahit olabilirsiniz.

İltihap Önleyicidir

Biberiyede iki farklı doğal iltihap önleyici bileşen bulunmaktadır. Bunlar karnozik asit ve karnozol olarak isimlendirilmektedir. Bu bileşenler vücutta oluşan eklem iltihaplanmalarını vb. tüm iltihapları temizleyici şekilde etki etmektedir. Bu sebeple antibiyotik ilaçlar yerine bu şifalı bitkinin faydalarından yararlanabilirsiniz. Çünkü hem antibiyotikler gibi vücudumuza zarar vermemekte hemde iltihapların sebep olduğu ağrıları da dindirmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz