Bebeklerde İshalin Nedenleri Nelerdir? İshal Durumunda Ne Yapılmalı?

İshal, günlük dışkı sayısının artması, dışkı kıvamının bozulması, yumuşak, sulu bir görünüm kazanmasıdır. İshal en fazla 0-5 yaş arası çocuklarda görülür. Bebeklerde ve çocuklarda ishal dışkılamanın günde üçü geçmesi, miktarın çok, kıvamının sulu olmasıdır. Ayrıca ishale ateş ve karın ağrısıyla, kusmada eşlik edebilir. Fakat sağlıklı ve sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde dışkı sayısının günde 5-6 kez olması normaldir. Bebeklerde ishal anne sütü alıyorsa çok nadir rastlanan bir durumdur. Çünkü anne sütü ishale neden olan mikroorganizmaları engeller.

İshalin Nedenleri Nelerdir?

İshale birçok şey neden olabilir: Hastalık, diş çıkarma, bazı gıdalara hassasiyet, gereğinden çok meyve yeme, bağırsaklarda enfeksiyon, antibiyotik tedavisi, temiz içme suyu kullanılmaması, hijyenik olmayan koşullar, dengesiz beslenme,vb. nedenlere bağlı olarak ishalin tedavisi değişebilir. Bununla birlikte en yaygın ishal tedavisi uygun diyettir. İshal olan bir bebeğe doktorun onayı olmadan kesinlikle ilaç verilmemelidir.

İshal bebeğin cildini tahriş eder. Bu nedenle her dışkılamadan sonra bez değiştirilmeli ve bebeğin cildi ılık suyla temizlenip pişik kremi sürülmelidir. Çok küçük bebeklerde ağır ishal meydana gelmişse hastaneye yatırmak bebeğin kontrolü için daha iyi olacaktır. İshal olmuş bebeğe besin vermekten vazgeçmeyiniz. Bebeğe mama ya da anne sütü vermeye devam edilmelidir. Bebeğin inek sütünde de bulunan laktoz içermeyen yiyecekler tüketmesi sağlanmalıdır. İshal süresince iştahsızlık meydana gelebilir. Çocuk zorlanmamalı ve besinler sık ve ufak öğünler şeklinde yedirilmelidir.

İshal İçin Tavsiyelerimiz

İshal vücutta sıvı kaybına neden olur.Bunu önlemek için bebeğe iki saatte bir 50-60 ml sıvı verilmelidir.

Anne sütüne veya hazır mamalara ilave olarak eczanelerde bulunan ishal için hazırlanan bir rehidrasyon karışımı tavsiye edilir.

Eğer bebek düzenli bir şekilde katı besin alıyorsa vermeye devam edilmelidir. Bebek ne kadar sık beslenirse ishalin etkisi o kadar azalır. Muz püresi, patates, pirinç ve makarna gibi nişastalı besinler tercih edilmelidir.

Bebekleri besleyebildiğiniz kadar anne sütü ile besleyiniz.

Bebeğinize asla yapay meyve suları ve tatlandırılmış yiyecekler vermeyin.

Eğer kusma varsa kusma durana kadar katı besin vermeyin. Seyreltilmiş meyve suları verilebilirsiniz. Biraz daha büyük bebekler için sulandırılmış meyve suyu ile karışık gazoz verilebilir.

Genellikle iki veya üç gün sonra dışkı normale dönmeye başladıktan sonra da bir süre süt ve süt içeren katı besinleri kısıtlı verin.

Bir veya iki kere sulu dışkı pek önemli değildir ama bunun devam etmesi; beraberinde ateş ve kusmanın da görülmesi, bebeğin iştahsız olası durumunda bir doktora başvurmanızı tavsiye ediyoruz.Çünkü ishal çocuklar için ölümcül bile olabilir.

Çocuklarınızın hijyenine dikkat edin ve ona da öğretin.

Sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkayın.

Rota virus aşısı yaptırmayı unutmayın.

Doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle çocuğunuza ilaç uygulamayın.

Peki Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

  • Aşırı susuzluk bulguları varsa,
  • 38.5 derecenin üstünde ateşi varsa,
  • Dışkı kanlı ve siyah renkteyse,
  • Beslenmesi bozulmuş ve kusmaları varsa,
  • İshal bir günden fazla sürerse,

Hemen doktorunuza başvurun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz