Bebeğin Konuşmasını Hızlandıracak Teknikler

bebeğin konuşmasını hızlandır

Çocuğunuzun konuşma aşamalarını atlatabilmesi için sizin de uygulayabileceğiniz birçok teknik vardır.

Bu teknikleri sıralamakgerekirse;

Çocuğunuza sık sık adıyla seslenin (bu madde biraz komik gelebilir ancak anne babalar bebeklerine genelde canım, bitanem, bebeğim, aşkım vb. sıfatlarla seslenirler).

Onunla konuşurken mutlaka yüz yüze olun. Altını değiştirirken, onu beslerken bile mutlaka yüzüne bakarak konuşun. Çünkü iletişimin ilk olarak başladığı yer bedendir.

Ona sık sık şarkı söyleyin.

Çocuğun anlayacağı kolay cümleler kurarak, yüksek tonda ve anlaşılır bir şekilde konuşmanız, duygusal ifadelere yer vermeniz ve aynı şeyi birkaç kez tekrarlamanız işe yarayabilir. Mesela; “Parkta oynamak hoşuna gitti, değil mi?” ya da “Düşünce canın çok yandı” şeklinde ifadeler onun ileride duygularını daha rahat ifade etmesine yarayabilir.

Onunla konuşurken abartılı mimikler ve kocaman açılmış gözler dikkatini size vermesine yardımcı olur.

Çocuklarla inatlaşmak faydadan çok zarar sağlar. Yanlış bir kelime söylediğinde inatla doğrusu bu demek yerine o kelimenin doğrusunu normal olarak söyleyin. Böylece kendiliğinden kelimenin doğrusunu öğrenecektir. Onların başlarda kelimeleri yanlış kullanmaları çok normaldir.

Cevabı “Evet” ya da “Hayır” olan sorular yerine cevabı açık olan soruları tercih edin. Örneğin “Legolarınla mı oynamak istersin yoksa arabalarınla mı?” gibi.

Çocuğunuzun sorduğu “Ne” ve “Neden” ile başlayan sorularını mutlaka cevaplandırın. Böylelikle neden-sonuç ilişkisini anlamasına yardımcı olursunuz. Eğer sorduğunuz soruyu bilmiyorsanız, bilmediğinizi de açıkça söyleyebilirsiniz.

Sürekli tekrarlayarak aynı sesi çıkaran oyuncaklar bebeğinizin daha hızlı konuşmasına katkı sağlayacaktır.

Günlük programlarınızla ilgili detayları bebeğinize söyleyin. “Şu anda eve gidiyoruz”, Şimdi yemek zamanı” gibi cümleler aynı zamanda neyi ne zaman yapması gerektiğini de ona öğretecektir.

Eğer çocuğunuzla büyüdüğünde de konuşabilmek istiyorsanız onunla şimdiden konuşmalısınız. Aile içindeki iletişimin temelinde konuşmak vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz