Bebeğimi Sütten Nasıl Keserim? Bebeği Nasıl Etkiler?

Anne sütü bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, tamamen gelişmemiş olan sindirim organlarına zarar vermez. Bu ve buna benzer birçok nedenden ötürü bebek en az 6 ay emzirilmelidir. Bu anne için biraz yıpratıcı olabilir ama çocuğunuzun daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Bebek ve güven duygusu

Bebeğin güven duygusu ilk olarak emme fonksiyonu ile başlar. Bebeğin hafızasına anne ilk olarak meme imgesi ile kazınır. İlk 2-8 ay boyunca bebeğin etki duyguları gelişir. Bu duyguların yeteri kadar gelişmesi için bebeğin anne çocuk ilişkisinde doyum noktasına ulaşması şarttır. Emme anne çocuk arasındaki bağı kuvvetlendirir ve çocuğun anneye güvenmesini sağlar. Bebekte güvenin gelişmesi beslenme, uyku gibi gereksinimlerinin karşılanması için çok önemlidir. Doğumun sonrası ilk haftalarda bebek anneyi kendine ait bir parça olarak görür.

Emme ile aralarındaki bu bağ gelişmeye başlar. Bunun yanında bebeğe dokunma, varlığını hissettirme, kucağa alma, göz temasında bulunma bu bağı kuvvetlendirici faaliyetlerdendir. Emzirme döneminde bebeğin de benlik duygusu gelişir. Anne bebek arasında gerçekleşen sevgi akışıyla anne ve bebeği birbirine yaklaştırır. Daha sonra da baba da bu ilişkiye katılır. Çocuğunuzu emzirirken sessiz sakin sade bir yer seçmeniz; bebeğinizin kendini daha rahat ve güvende hissetmesini sağlar. Sağlıklı bağ kurabilen annelerin çocukları emmeyi kendi istekleriyle bırakıp vazgeçmekteler.

Çocuklar ve bağımsızlık çabaları

Bir yaşında çocuğun ilgisi artık çevresine dönmüştür. Yürümeye başlamasıyla bağımsız olmaya ve anneden uzaklaşmaya başlar. Güven duygusunun oluşmaya devam etmesinden dolayı anne çocuğunu bu konuda desteklemelidir. Annenin desteği ne kadar iyi olursa çocuğun bireyselleşmesi o kadar kolay ve başarılı olur. Anneler destek olayım derken çok aceleci de davranabilirler. Destek verin ama ne hızlı ne de çok yavaş olun!

Memeden ayırma bebeğin 1 yaşına basmasından en geç iki ay sonraya kadar yapılmalıdır. Bu dönemde meme bırakılırsa, çocukta etrafını keşif duygusu artar. Nesneleri tutabilir ve emmeye çalışabilir. Anne memeyi bıraktırmaya başlamadan önce kendinden emin ve kararlı olmalıdır. Çünkü çocuk anneye bağımlılığın sürmesini istiyorsa ve anne kararlı değilse çocuk memeyi bırakmayacaktır.

Anne 1 yaşına doğru emme süresini kısaltmalıdır. Bu dönem yürüme için uğraşların olduğu zaman olduğundan çocukta kaygı oluşabilir. Çocuk rahatlamayı anne de, yani emmede bulacaktır. Memeyi bırakmaya başladıktan sonra çocuğa olan ilgi artırılmalıdır; daha çok dokunulmalı ve çocuğun ihtiyacı olan sevgi karşılanmalıdır. Eğer çocuk ihmal edilirse reddedilmişlik duygusu ortaya çıkabilir.

15.ayda hala meme bıraktırılamamışsa artık işiniz daha da zorlaşacaktır. Çünkü çocuğun ilgisi çevresinden tekrar annesine dönecek ve güveni annede arayacaktır. Bu yüzden anneden ayrılmak istemeyecek, memeyi bırakmayacaktır. Bu aydan sonra çocuk 2 yaşına kadar her şeyi kendi yapmak ister, başaramayınca anneden yardım istemeyi öğrenir ve annenin kendisi ile birleşik olmadığını anlamaya başlarlar.

Çocuk sütten kesilirse kendini nasıl hisseder?

Çocuk iki yaşındaysa ve hala emmeye devam ediyorsa çocukta birçok sorun baş gösterir. Bunlar;

  • özgüven eksikliği
  • içe kapanıklık
  • sosyal olamama vb.

Bebek emmeyi bırakmazsa ne olur?

Gece yatmadan önce emzirilen çocuğun ağzında süt birikintileri kalır. Bu gece boyunca dişlerin çürümesine neden olur. Uykuya dalmadan sütün temizlenmesi gerekir.

Yürüme çağındaki çocuğun çok fazla enerjiye ihtiyacı vardır. Memenin bırakılmaması çocuğun katı besinlere ilgisinin azalmasına ve iştahsızlığa neden olabilir.

Çocuğun bu dönemdeki dayanağı meme olur. Her kendini kötü hissettiğinde ona koşar ve bağımsızlık duygusu gelişmez, anneden uzaklaşamaz.

Nasıl memeyi bıraktırabilirim?

Öncelikle kararlı ve sabırlı olun. Sınırlarınızı belirleyin ve onlara sadık kalın. Tutarsızlığınız çocuğunuzun kafasını karıştıracak ve kaygısını artıracaktır. Normalden kat ve kat daha anlayışlı olun. Çünkü o yaşta bir çocuğun sizin neden bunu yapmak istediğinizi anlamaması gayet normaldir. Birçok çeşit tepki gösterecektir. Onu ihmal etmeyin, bol bol sevgi ve ilgi gösterin.

Ama kesinlikle çocuğunuzla inatlaşmayın. Ona uyun ama bu işi aşamalı olarak da halledin. Eğer sütten kesme çabanız çocuğunuzu gergin hale getirmişse planı değiştirmek daha iyi olacaktır. Bir süre daha az emzirdikten sonra, çocuğunuz normal haline dönünce sonra yeni bir yöntemle devam edin.

Bugüne kadar memeyi bıraktırmak içi birçok yöntem uygulanmış;

  • Azaltarak sütten kesme
  • Bir anda sütten kesme
  • İğrendirme
  • Ayrılma

Bebeğin iyiliği için bunlardan en iyisi aşamalı olanıdır. Bu çocuğunuz içinde sizin içinde daha sağlıklı olacaktır. Birdenbire memeyi kesmeyin. Aşamalı olarak yapmanız çocuk için daha hazmedilir olacaktır.

İlk olarak çocuğunuzun uygun dönemde mi olduğuna dikkat edin. Artık katı besin tüketebilir mi? Sıvı tüketirken bardak kullanabilir mi? Aynı dönemde hislerini etkileyecek başka bir şey var mı? (tuvalet eğitimi, yeni kardeş v.b) Çevresiyle iletişimi iyi mi?

Aşamalı olarak bıraktırın. Uyandığında ve acıktığında katı gıdalar vermeye çalışın. Aç değilken bile ısrarla meme istiyorsa verin ama o istemeden asla emzirmeyin.

Çocuklar genellikle uykuya dalmadan önce emmek isterler. Bu onun için huzur verici olabilir. Ancak memeden bıraktırmayı zor hale getirecektir. Çocuğunuzu siz uyutmayın, babası ya da sevdiği başka biri olabilir. Çocuğunuzun ilgisini memeden başka bir şeye çekmeye çalışın. Alışmış olduğu emme saatlerinde farklı şeyler yapın ilgi odağını değiştirin.

Kolay gelsin anneler ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz