Babalık Testi, Babalık Tayini

babalık testi

Babalık testi bir çocuğun biyolojik babasını belirlemek için kullanılan bilimsel bir yoldur. Babalık testi çocuktan gelen genetik maddeyi inceleyerek onu baba adayının genetik maddesi ile karşılaştırır. Ülkemizde de babalık tayini için DNA testi isteyenlerin sayısında önemli bir artış var. Bu amaçla hizmet veren ve DNA analizi yapan laboratuvarlar son yıllarda çoğalmaya başladı ve İstanbul başta olmak üzere bir çok şehirde genetik laboratuvarlarında bu testi yaptırmak mümkündür. Test kişiye özel bir rapor niteliği taşımakta olup ve hukuki olarak kanıt / belge niteliği taşımamaktadır.

Babalık Testi ( DNA Testi) Ne Kadar Güvenilirdir? Hukuki Bir Geçerliliği Var Mıdır?

Kimlik bildirme zorunluluğu bulunmayan bu testlerde kesinlik oranı %99,9 un üzerindedir. Baba ölmüş ise baba adayının yakın akrabalarından alınan örneklerle DNA testi yapılıyor. Test kişiye özel bir rapor niteliği taşımakta olup ve hukuki olarak kanıt / belge niteliği taşımamaktadır. Hukuki belge anlamı olan  DNA testleri İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Enstitüsü tarafından yapılmaktadır. Adli Tıp Enstitüsü nün DNA analizi yapan bir laboratuvarı mevcuttur.

Adli Hemogenetik Merkezinde annelik-babalık ve akrabalık belirlenmesine ve kan, kemik, kıl, sperm, idrar vb. ile kimlik tespiti yapılabilmektedir. Mahkeme ve özel başvurulara bilirkişi olarak hizmet verilmektedir. Kanların mahkeme kanalı ile gelen posta kitleri dışında, kesinlikle enstitüsü içinde alınması gerekmektedir. Verilen raporların tabii ki hukuki geçerliliği vardır. 

Babalık Testi , Tayini Nasıl Yapılmakta Ve  Sonuçlar Nasıl Açıklanmaktadır?

Bir insanda her genden iki kopya bulunur. Bu kopyalardan bir tanesi anneden gelirken diğeri babadan gelir. Böylece genetik maddemizin yarısını annemizden diğer yarısını da babamızdan alırız. Babalık testi de bu bilgiye dayanarak yapılır. Yani çocuğun genlerinin yarısı ile babanın genlerinin yarısının eşleşip eşleşmediğine bakılır. Eğer baba adayının genetik maddesinin yarısı ile çocuğa babasından geçen genetik materyal aynı ise test edilen baba adayı çocuğun gerçek biyolojik babasıdır.

Eğer yapılan babalık testinde tutarsızlık gözlenmişse yani çocuğa babadan geldiği bilinen genetik bilgi, test edilen baba adayının ki ile eşleşmiyorsa, test edilen baba adayı çocuğun gerçek biyolojik babası değildir. Bir babalık testi uygulandığında laboratuvar çok sayıda farklı genetik bölgeleri inceler. Ne kadar çok bölge incelenirse o kadar güçlü ve doğru test sonucu alınır. Şu anda yüksek kalitede babalık testlerinde kesin sonuçlar sağlamak için en az 16 genetik bölge incelenmektedir.

Her insandaki DNAnın yarısı anneden diğer yarısı ise babadan gelmektedir. Buna iki insanın arasında akrabalık bağını anlamak için DNA kümesi arasındaki boşluklara bakılmaktadır. Testler ya yüzde 0  ya da yüzde 99,9 un üstünde çıkmaktadır. Arada bir başka rakamın çıkması söz konusu değil. Yani çocuk ya A kişinin babasıdır, ya değildir. Örneğin yüzde 80 babasıdır gibi bir rakam çıkması teknik olarak mümkün değildir.

Ağzın içindeki deriden bir pamuklu çubuğu sürterek alınan örnekler, DNA tipini kan örneği kadar detaylı ve hassa olarak verebilmektedir. Test sonuçları noterden tasdikli bir raporla kişilere bildirilmekte olup test sonuçları yalnızca test yaptıran kişiye yapan laboratuvar tarafından verilmektedir.

İstenildiğinde teknik olarak anne karnındaki bebeğin testi için ceninden aminosentez yoluyla örnek alınabilmekte ve sonuçlar da kesin olarak  genetik laboratuvarlar tarafından verilebilmektedir, Fakat burada amniosentezin riskleri ve hamilenin sağlığı öncelikle göz önünde bulundurulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz