Astıma İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Astım rahatsızlığı, akciğer iltihabı olarak ortaya çıkar. Astımı olan kişilerde solunum yolları şişer ve darlaşır, bu da akciğerlere giden ve dışarıya çıkan hava akışını engeller. Bunların sonucunda da nefes darlığı, hırıltı ve öksürük ortaya çıkar. Astımın diğer belirtileri arasında göğüste sıkışma, terleme ve nabız hızında yükselme sayılabilir.

Astım tedavisi çeşitli ilaçlarla yapılır. Bazı bitkisel tedavi yöntemleri de astım belirtilerini hafifletmek ve semptomların üstesinden gelmeyi kolaylaştırmak için kullanılabilir. Ancak hiçbir zaman astım için doktor tarafından belirlenen ilaç vb tedavileri bırakıp, bunların yerine bitkisel tedavi uygulamaya kalkışılmamalıdır.

astıma iyi gelen bitkiler

Lobelya

Hint tütünü olarak da tanınan lobelyanın, bronşit, zatürre  öksürük ve astım gibi solunum yollarını etkileyen sağlık durumlarında adı öne çıkar. Bronş tüpleri, boğaz ve akciğer de dahil olmak üzere solunum yolundaki mukustan kaynaklanan tıkanıklığı açmak için bu bitkiden faydalanılır. Bitkinin güvenli ve etkili olduğuna dair bilimsel kanıtlar henüz yeterli değildir. Yine de pek çok herbalist, bugün de, astım tedavisi için lobelyayı önermektedir.

Bu bitki pek çok şekilde alınabilir. Lobelya kurutulmuş bitki, sıvı ekstrakt veya tentür olarak da alınabilir ancak uygun dozajları için bir uzmana danışmalı veya ürün etiketini dikkatle okumalısınız. Lobelya potansiyel olarak zehirli bitkilerden biridir ve bu nedenle bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır. Ayrıca yüksek tansiyon, kalp, karaciğer, felç hastalarına önerilmez.

Kolyos Bitkisi (Yaprak Güzeli)

Astım tedavisinde kullanılan bitkilerden biri de kolyos bitkisidir. Bazı araştırmalar bitkinin astım semptomlarını azaltabildiğini göstermiştir. Kolyos, Ayurvedik tıpta kronik öksürük, solunum bozuklukları, epilepsi ve kalp rahatsızlıkları gibi bir dizi hastalıklarda kullanılır. Bitkideki forskolin maddesinin, iltihabı kesip bronş kaslarını rahatlatarak, solunumu kolaylaştırdığı düşünülür. Şeker ve tiroit hastaları, kan inceltici ilaç kullananlar veya hamile kadınlar bu bitkiyi almamalıdır.

Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba ya da yaygın adıyla gingkonun ana vatanı Çin’dir. Geleneksel Çin tıbbı pratisyenleri, bitkinin tohum ve yapraklarını, kalbi ve akciğerleri güçlendirmek, beyin ve solunum hastalıklarını tedavi etmek için kullanırlar. Gingko ekstraktı, alerjenler ve egzersiz nedeniyle ortaya çıkan astım krizlerine karşı koruyucu olabilir. Başta aspirin ve kan inceltici olmak üzere, ilaç kullananlar gingko takviyesi almadan önce doktora danışmalıdır.

Veba Otu

Latince adı ‘petasites hybridus‘ olan veba otu, Avrupa kökenli, mor çiçek kümeleri olan bir bitkidir. Geleneksel şifacılar böbrek, mesane taşı ve astım tedavisinde bitkinin yapraklarını ve kök-saplarını kullanırlar. Çeşitli araştırmalarda, veba otunun içerdiği ‘petasin‘ adlı kimyasalın, astım krizindeki iltihabi yanıtla ilgili molekülleri bloke ettiği görülmüştür. Bilimsel araştırmaların olumlu sonuçlarına rağmen kullandığınız astım ilacı yerine kesinlikle bitkileri koymamalısınız. Bitkisel destek için doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Astıma İyi Gelen Diğer Bitkiler

Boswellia Bitkisi

Astım semptomlarını hafifletecek bitkilerden biri de boswellia bitkisidir. Boswellia desteği alan kişilerde akciğer fonksiyonlarının geliştiği ve astım krizlerinin azaldığı gözlemlenmiştir. ancak bu desteğin ne şekilde ve ne dozda alınması gerektiğine dair mutlaka doktorunuza danışmalı ve sizin durumunuza özel olarak bitki destek alımını görüşmelisiniz.

Meyan Kökü

Bazı ilaçların yapımında kullanılan bir bitkidir. Meyan kökünün boğaz ağrısı, öksürük ve bakteri ya da virüslerden kaynaklanan enfeksiyon tedavisinde kullanıldığı görülür. İltihabı ve öksürüğü azalttığı düşünülür. Meyan kökü diğer ilaçlarla veya bitkisel destek ürünleriyle etkileşime geçerek yan etkiler görülmesine yol açabilir. Bu nedenle mutlaka bir uzman denetiminde kullanılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz