Araba Tutmasına Ne iyi gelir?

Hangi aracı kullandığınızdan bağımsız olarak seyahat ettiğinizde, mideniz bulanıyor mu? Cevabınız evet ise, o zaman kesinlikle hareket hastalığı yaşıyorsunuz. Hareket hastalığı çok sık görülen bir sorundur ve tatile çıkmaya çalışanlar ve çok seyahat eden insanlar için sıkıntı verici olabilir.

Hareket hastalığı birçok fiziksel semptomla görülür, bu yüzden rahatsızlığın beyinde doğduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir. Normal şartlarda gözler, iç kulaklar, deri ve kaslar beyne duyusal bilgi gönderir. Bu bilgiyi kullanarak beyin, vücudun hareket ettiği yönü belirler. Hareket hastalığı, vücudun organları, beynin düzgün bir şekilde yorumlayamadığı, çelişkili sinyaller gönderdiğinde ortaya çıkar.

Yaygın hastalık belirtileri mide bulantısı, solgulaşma, terleme, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, tükürük artışı ve yorgunluktur. Belirtiler genellikle hareket durduktan sonra ortadan kalkar. Bu durumla başa çıkmanıza yardımcı olacak birçok reçetesiz ilaç ve akupunktur tedavisi vardır. Ancak bu çözümler her zaman uygun veya ucuz değildir. Bunun yerine, bu kötü hissi engellemek için bazı basit ve doğal yöntemleri deneyebilirsiniz.

Zencefil

Antiemetik (bulantı önleyici) özelliklerinden dolayı, hareket hastalığı için popüler ve etkili bir tedavidir. Zencefil, sindirime yardımcı olur ve bu da mide bulantısını bastırır. 2003 yılında Amerikan Fizyoloji, Gastrointestinal ve Karaciğer Fizyolojisi Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre, simüle edilmiş bir eğlence parkı yolculuğuna başlamadan önce zencefil takviyesi alan kişiler, almayanlara kıyasla daha az rahatsızlık hissetmiştir. Zencefil, hareket hastalığını önlemek için birçok şekilde alınabilir.

İki bardak suya birkaç dilim taze zencefil koyarak zencefil çayı yapın. 10 dakika kaynatın, süzün ve bir tatlı kaşığı bal ekleyin. Hareket hastalığını önlemek için bu zencefil çayını seyahat etmeden yaklaşık yarım saat önce içebilirsiniz.

Birer çay kaşığı, zencefil suyu ve limon suyunu karıştırıp seyahatten önce içebilirsiniz. Rahatsız olduğunuz zaman tekrar alabilirsiniz.

Alternatif olarak, 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze zencefili (ballı veya balsız) yolculuğunuza başlamadan yarım saat önce direk yutunuz.

Not: Kalp rahatsızlığınız varsa veya hamileyseniz, zencefil kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, vücuttaki hareket hastalığını yönetmenize yardımcı olabilecek alkali ve pH dengesini korur.

Bir bardak ılık suya iki yemek kaşığı elma sirkesi ve bir çorba kaşığı bal ekleyin. İyice karıştırın ve yolculuktan yarım saat önce yavaşça yudumlayın. Bu yöntem midenin sinmesine ve mide bulantısını kontrol etmeye yardımcı olacaktır.

Zaten hareket hastalığınız varsa, yarım fincan suda bir tatlı kaşığı elma sirkesini seyreltin ve ağzınızı bu suyla çalkalayın. Böylece daha fazla kusmayı bırakabilirsiniz.

Nane

Nane, araba tutması ile mücadele ederken çok yardımcı olabilir. Nanenin içinde bulunan mentol, mide bulantısını hafifletmek ve kusmayı azaltmak için mide kaslarını yatıştırır.

Seyahat etmeden önce bir fincan nane çayı içmek, hareket hastalığına karşı çok etkilidir. Sadece bir çorba kaşığı kuru naneyi, bir bardak kaynar suya ekleyin. Yarım saat kadar demleyin, süzün, bir çay kaşığı bal ekleyin ve çayınız hazır olsun.

Nane şekeri de emebilirsiniz. Bu basit ipucu, hassasiyet ve gerginlik başlamış olsa bile çok iyi çalışacaktır.

Ayrıca mendil üzerine birkaç damla nane yağı dökebilir ve bulantı ve kusmaya karşı savaşmanız gerektiğinde onu koklayabilirsiniz.

Not: Nane bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir, bu nedenle nane kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Limon

Taze limon veya taze limon suyu, mideyi sakinleştirebilen ve seyahat sırasında bulantı ve kusmayı önleyebilecek sitrik asit içerir. Limonun kokusu bile sorunu gidermek için beyin bölgelerini tetiklediğinden rahatlama sağlayabilir.

Bir bardak ılık su ile bir limonun suyunu karıştırın. Bir çorba kaşığı bal ekleyin ve iyice karıştırın. Yolculuğunuz boyunca ve öncesinde yavaşça yudumlayın.

Ayrıca seyahat ederken düzenli aralıklarla bir dilim limon emebilirsiniz.

Bir limonun suyunu haşlanmış ve sıcak pirinç suyuna sıkın. Biraz tuz ekleyin ve bir yolculuğa çıkmadan önce için.

Yeşil Elma

Yeşil elmadaki pektin, midedeki asitin nötralize edilmesine yardımcı olur ve bu sayede hareket hastalığını önlemede çok etkilidir. Ayrıca, yeşil elmadaki doğal şeker midenin sinmesine yardımcı olur.

İki yeşil elmanın suyunu sıkın.

Suya yarım limon ekleyin.

Malzemeyi iyice karıştırın ve yolculuğunuza başlamadan hemen önce için.

Hastalanmaya başlarsanız, yeşil elma suyunu yudumlarken kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Pelin Otu

Pelin otu, hazımsızlık, mide ağrısı, asitlik, hareket ve deniz hastalığını tedavi etmek için yıllarca kullanılmıştır. Bu bitki mideyi sakinleştirebilir ve rahatsızlık duygularını azaltabilir.

Hareket hastalığını önlemek için, iki bardak kaynar suya taze bir tutam pelin otu koyun ve 10 dakika demleyerek bir çay yapın. Bu bitki çayı, yolculuktan birkaç gün önce günde bir kez olarak tüketilebilir.

Hareket hastalığını durdurmak için, arabaya veya gemiye binmeden önce dilinize bir veya iki damla pelin otu yağı damlatın.

Not: Hamile veya emziren kadınlar bu otu kullanmamalıdır.

Zeytin

Aşırı tükürük oluşumunu azaltmaya yardımcı olur, bu da sizin mide bulantısı veya kusma olasılığınızı azaltır. Zeytin, doğal olarak tükürük azaltan tanenler içerir.

Yolculuğa çıkmadan önce birkaç zeytin yiyin.

Seyahat ederken rahatsızlık hissetmeye başlarsanız, semptomlarınız ortadan kalkıncaya kadar her birkaç dakikada bir zeytin yiyin.

Köpek Otu (Karaısırgan)

İçerisindeki uçucu yağları ile sinirlere yerleşir ve bu nedenle, hareket hastalığını önlemek için çok etkili sayılır.

Bir çorba kaşığı köpek otu ile iki çorba kaşığı rendelenmiş zencefili bir bardak suya karıştırın.

Suyu yarıya indirene kadar kaynatın.

Süzün ve karışımı ılınmaya bırakın.

Bu çayı, yolculuktan yaklaşık yarım saat önce için. Eğer mide bulantısı hissetmeye başlarsanız, seyahat ederken de içebilirsiniz.

Not: Parkinson veya şizofreni hastaları için uygun değildir.

Meyan

Meyan kökü, hareket hastalığını kolayca önleyebilir ve kontrol edebilir. Meyanın antienflamatuvar özellikleri, mide mukus zarlarını yatıştırır, ayrıca yorgunluğu ve seyahat sırasında kusmayı zorlaştırır.

Bir tencerede yarım bardak su kaynatın ve üzerine kuru meyan kökü ekleyin. Ocaktan alın ve beş dakika demleyin. Süzün ve daha sonra bu bitki çayını seyahatten yarım saat önce için.

Ayrıca rahatsızlık hissini ve kusmayı önlemek için seyahat ederken meyan kökü çiğneyebilirsiniz.

Bir dahaki sefere seyahat etmeniz gerekiyorsa, keyfinizi bozmayın ve içinizi karartmayın.

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerle sorunun üstesinden gelmeye hazır olun. Yolculuğa başlamadan en az yarım saat önce tercih ettiğiniz yöntemi kullanın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz