Amipli Dizanteri Nedir? Nasıl Bulaşır?

amipli dizanteri

Entomoeba histolytica olarak isimlendirilen amip türüyle alakalı, her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Bu hastalığa neden olan Entomoeba  histolytica amip’i yiyeceklerden ve içeceklerden bulaşmaktadır. Suda bulunan amip klorlanmaya duyarlı ve yüksek ısıda ölmektedir. Sinekler ve böcekler hastalığın taşınmasında önemli rol oynamaktadır.

Amip’in bulaşıcı olan kisti 4 çekirdeklidir. Ağız yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır. Bu kistin ince bağırsaklarda çatlaması sonucu 4 amipçik çıkar. Daha sonra bunlarda 2 ye bölünerek 8 amipçik meydana gelir. Kalın bağırsağa geldiklerinde hastalık yapıcı forma dönüşürler. Bu forma trofozoid denilmektedir.

Kalınbağırsağa yerleşen amipler, kalınbağırsakta yaralara neden olurlar. Genellikle kan akışının az olduğu yerleri seçerler. Kalın bağırsakta bulunan her amip hastalığa sebep olmamaktadır. Daha sonraki süreçte su kaybına uğrayan amipler tekrar 4 çekirdekli formlarına geri dönerek dışkı ile atılırlar. Kistler suda ve toprakta hayatta kalabilmektedir.

Amipli Dizanterinin Belirtileri Nelerdir?

Amipli dizanterinin 4-5 gün veya 1 ile 4 ay arasında değişen bir kuluçka dönemi vardır. Su ile bulaşan hastalık daha şiddetli olmaktadır. Kusma, kilo kaybetme, iştahsızlık ve kanlı ishal en çok görülen belirtilerdir.

Hastalıkta Bulgular Ve Korunma Yolları Nelerdir?

Kalın bağırsaktaki delinmeler nadiren ortaya çıkmaktadır. Genel olarak bağırsakta emeboma adı verilen kitlelerin oluşmasına sebep olurlar.

Hastalığın oluşmasındaki en uygun süreç vücut direncinin düştüğü zamanlardır. Hastalığın ileri derecelerindeki hastalarda amip kana karışarak akciğer, dalak, beyin, karaciğer ve idrar yollarında apse oluşmasına neden olur.

Karaciğer hastalığa tutulduğunda terleme, ateş, karaciğer büyümesi ve karaciğer hassasiyeti meydana gelir. Tüm karaciğerin tutulması 2 ile 3 hafta içerisinde gerçekleşir.

Hastalığın neden olduğu ishal türü kanlı dışkılama olarak diğer ishallerden ayrılır. Böyle bir şikayetiniz varsa vakit kaybetmeden doktora gitmenizde fayda var.

Hastalıkta erken teşhis hastalığın fazla ilerlememesi için önemlidir. Genel olarak 10 günlük bir tedavi uygulanmaktadır. Fakat diğer çoğu ishal türünde kullanılmayan antibiyotiğin bu hastalıkta kullanılması gerekmektedir.

Mide asidi kistler üzerinde etkisiz kalmaktadır. Hastalıktan korunmak için temizlik, içme sularının ısıtılması, yiyeceklerin iyice pişirilerek yenmesi, güvenilir yerlerden alışveriş yapılması, yiyecekleri saklarken dikkat edilmesi, yemeklerin sıcak yenmesi, ellerin sık olarak yıkanması önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz