Alzheimer Nedir? Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir? Teşhisi Nasıl Koyulur? Tedavisi Var Mıdır?

Alman psikiyatrist ve nörolog  Alois Alzheimer, adını tam olarak koyana kadar toplumda biraz da üzücü bir tanımlamayla, “bunama” olarak bilinen Alzheimer, bütün yaşlıların korkulu rüyası haline geldi. Bugün ülkemizde 500 bin Alzheimer hastası var ve bu sayı sürekli artıyor. Alois Alzheimer Alman bir psikiyatr ve nöropatalogdur. 1906’da ölen Auguste Deter isimli hastanın beynini Krapelin’in laboratuvarına getirtip iki italyan doktor ve Krapelinle birlikte araştırma yaparak Alzheimer’ı tanımlamıştır. Yine 1906 yılında yaptıkları bir konuşmayla hastalığı resmen tanıtmışlardır.

Alzheimer Nedir?

Alzheimer, günlük yaşamsal faaliyetleri etkileyen psikolojik davranış bozukluğu ve hafıza zayıflığı/kaybı ile karakterize bir hastalıktır. Nöropatolojik ve nörodejeneratif bir hastalık olarak tanımlanır.

Alzheimer Teşhisi Nasıl Koyulur?

Belirtilerden şüphelenildiğinde doktora başvurulmalıdır. Her hafıza zayıflığı Alzheimer olmayıp vitamin eksikliği gibi sebeplerden oluşmuş olabilir. Teşhis için kan değerleri, beyin filmi gibi birkaç uygulama yapılarak Alzheimer diğer hastalıklardan ayrılır.

Teşhis Koyulduktan Sonra Hasta Ve Yakınları Neler Yapmalıdır?

Hasta kesinlikle yalnız bırakılmamalıdır çünkü Alzheimer hastaları bakıma muhtaç hastalardır. Tek başlarına dışarı çıkmaları, araba kullanmaları kesinlikle tehlikelidir. Birçok hasta dikkatsizlik sebebiyle yaşamını yitirmiştir.

Hastalık teşhisinden sonra hasta işinden ayrılmalı fakat günlük yaşantısından ve hobilerinden koparılmamalıdır. Önceden yaptığı birçok şeyi yapmaya devam etmelidir.

Ev, hastanın yaşamına uygun bir şekilde dizayn edilmeli, tehlikeli görülen eşyalar kaldırılmalıdır.

Alzheimer Genetik Olarak Aktarılır Mı?

Bu hastalığın görüldüğü kişileringibi bir kısmında ailede Alzheimer görülmektedir. Genetik bir yatkınlık olduğu söylenebilir fakat tek etken genetik kalıtım olamaz.

Alzheimer Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Bir beyin hastalığı olarak tanımlanan Alzheimer’ın nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Bu güne kadar sadece beynin bazı bölümlerinde bir takım proteinlerin biriktiği tespit edilmiştir. Amyloid Beta olarak adlandırılan bu oluşumların beyinden temizlenebilmesi için aşılar geliştirilmeye çalışılmaktadır. Böylece vücudun bağışıklık sistemine bu oluşumların tanıtılması hedefleniyor ama kesin sonuç alınmış değil.

1990’lı yıllarda geliştirilen dört ilaç hala en çok kullanılan tedavi yöntemidir. Hastalık sürecinde en önemli konu Alzheimer’ın erken teşhisi. Bu yüzden hastalığın belirtilerini iyi tanımak gerekmektedir.

Alzheimer Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • İlerleyen yaşla birlikte yoğun unutkanlık başlamışsa, Eşyaları nereye koyduğunu unutma,
  • Kelimeler hatırlanamıyor ve hesap yapılamıyorsa;
  • Basit konularda bile karar verilemiyorsa;
  • Eşyaların yeri karıştırılmaya başlanmışsa;
  • Günlük işleri yapamama (yemek yapmak, temizlik gibi)
  • Asabiyet durumu ve kişilik bozukluğu artıyorsa;
  • Çevredekiler suçlanmaya başlanmışsa;
  • Tanıdığı insanların yüzlerini ve isimlerini hatırlamama,
  • Dışarı çıktığında evini bulamama,
  • Hastalık ilerledikçe psikolojide bozulma,

Bu gibi belirtiler Alzheimer belirtisidir. Kısaca hafıza kaybı ile bağdaştırılabilir. Bu hastalık nadir olarak gençlerde görülür.

Alzheimer Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ne yazık ki Alzheimer hastalığının tedavisi şu anda yoktur. Sadece hastalığın unutkanlık sürecini azaltıcı ve rahatlatıcı ilaçlar vardır. Bundan dolayı hastalık sırasında çevredekilere ve aileye de büyük sorumluluk düşmektedir. Çünkü ilerleyen dönemlerde hasta kendine bakamaz hale geliyor, kimseyi tanımıyor ve büyük kişilik değişmeleri yaşıyor. Sokaklara çıkıp kaybolma durumları ve yatalaklık süreci de bunların akabinde görülmeye başlıyor. Bu aşamada hastanın en büyük destekçisi tabi ki ailesi ve yakınları olmaktadır.

Bu hastalığa karşı alınacak önlemler, sağlık açısından tedaviden çok daha önemli! Beyninizi sürekli çalıştırın. Kitap okuyun, bulmaca çözün, hobiler edinin, sigarayı bırakın, hareketli yaşayın, düzenli spor yapın.

Alzheimer hastalığının önlemleri demek aslında düzenli beslenmek, hareketli ve mutlu yaşamak demektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz