Alerji Çeşitleri Nelerdir?

alerji çeşitleri

Alerji çeşitleri, alerji kısaca özetlenecek olursa bağışıklık sisteminin vücuda giren alerjenlere verdiği tepki olarak tanımlanabilir. Genetik yapı alerji üzerinde büyük rol oynar. Kişinin alerjiye yatkın bir bünyesi varsa ailede başka kişilerde de aynı sorun büyük ihtimalle vardır. Alerji, daha çok vücudun hastalıklara yatkın olduğu dönemlerde daha fazla görülebilir. Alerji kendini hapşırma, kaşıntı, burun akıntısı, geniz akıntısı ve öksürük gibi belirtiler ile gösterebilir.

Deri Alerjisi

Deride alerji iki şekilde kendini gösterebilir. Metal ve kimyasal bir maddeye temas edildiğinde ortaya çıkan alerji, deride kuruluk, kızarıklık ve kaşıntı ile kendini belli eder. Diğer alerji ise bazı ilaçların kullanılması ile kendini belli eder. Özellikle antibiyotik kullanımı deride ürtikere neden olabilir.

Alerjik Rinit

Halk arasında bahar alerjisi, saman nezlesi ve yaz gribi olarak tanımlanan alerjik rinit, kişinin hassas olduğu alerjilere temas etmesi ile oluşum gösterir. Polen, küf mantarları, kedi, köpek tüyü, toz ve bazı gıdalar alerjiye yol açabilir. Alerjiye yatkın olan kişiler zararsız maddelere bile tepki göstererek alerjiye maruz kalabilir. Zeytin ağacı poleni, çimen poleni en yaygın alerjiye neden olan faktörler arasında yer alır. Genellikle Alerjik rinit olan kişilerde hapşırma, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve kuru öksürük yaygın bir şekilde görülür.

Alerjik Astım

Alerjik astım özellikle alerjiye yatkın olan kişilerin alerjenlere maruz kalması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Duyarlı olan alerjenlere temas sonrası nefes darlığı, kuru öksürük, hırıltı, göğüs sıkışması gibi şikayetler oluşabilir. Hastanın şikayetleri gece ve sabaha karşı daha fazla olur. Alerjenden korunma ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Küf mantarı, hamam böceği, çimen poleni, kedi-köpek tüyü alerjik astıma neden olabilir.

Kurdeşen

Balık, kullanılan bazı ilaçlar, kabuklu deniz mahsulleri, inek sütü, yumurta, çikolata, domates, çilek gibi bir takım gıdalar, polen, küf mantarı, ev tozu ve hayvan tüyleri kurdeşene yol açan faktörler arasında yer alır. Yine enfeksiyonlar ve böcek sokması da kurdeşene neden olabilir. Kaşıntı, kabarıklık, deride pullanma gibi şikayetler ortaya çıkar.

Besin Alerjisi

Besin alerjisi genellikle besinlerde bulunan kimyasal maddelerden dolayı oluşum göstermektedir. Alerjiye yol açan besin ilk yenildiğinde bağışıklık sistemi antikor oluşturarak tepki gösterir. Aynı besin tekrar tüketildiğinde vücut tarafından yabancı olarak algılanan proteinin vücuttan dışarı atılması için bazı kimyasallar salgılanmaya başlanır. Alerji kendini döküntü, kaşıntı, kızarıklık, mide bulantısı, ishal ve nefes darlığı gibi şikayetler ile gösterir.

Etopik Dermatit

Halk arasında çocuk egzaması olarak bilinen, genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu bir alerji türüdür. Tedavisi ihmal edildiğinde astım ve alerjik rinite neden olabilmektedir. Hastalık genellikle 6 ay ve 2 yaş arası çocuklarda şikayetlere neden olmaktadır. Deride kuruluk, kızarık lezyonlar, kaşıntı gibi şikayetlerle kendini belli eder.

Arı Sokması

Arı sokması ile bölgede şişme ve kızarıklık oluşarak, kendiliğinden ortadan kaybolabilen bir alerjiye ve anafilaksi olarak tanımlanan ölümcül bir alerjiye de neden olabilir.

Anafilaksi

Vücutta oluşabilen en ciddi ve tehlikeli bir alerji türüdür. Bilinç kaybı ve nefes alıp vermekte güçlük gibi ciddi reaksiyonlara neden olabilir. İlaçlar, tüketilen gıdalar, alerjen aşılar, hormonlar, enzimler ve renklendiriciler anafilaksiye neden olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz