Ada Çayının Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Anayurdu Akdeniz Havzası ile Kuzey Afrika bölgeleri olan ada çayı ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde doğal olarak yetişir. 80 cm’ye kadar boy atabilir. Saplarında karşılıklı dizili yumurtamsı biçimli gri-yeşil renkli hoş kokulu yaprakları; yaz ortalarında halka şeklinde salkımlar halinde açan dudak biçimli ve leylak rengi, hoş kokulu çiçekleri vardır. İltihap sökücü olduğu için kas ağrılarını, romatizmayı ve eklem iltihabını azaltmaya yardımcı olur. Kanama durdurucudur.

Adaçayı larenjit (gırtlak yangısı), farenjit (yutak yangısı) ve bademcik yangısı ile anjinlerde iyileştiricidir. Öksürüğü, özellikle kuru öksürüğü keser. İştahı kesen adaçayının obeziteye karşı etkili olduğu ısrarla öne sürülmektedir. Sindirimsizliğe (hazımsızlığa) iyi gelir. Mide ve batındaki gazları söktürücüdür. Gece terlemelerini azaltır. Anne sütünü artırıcı etkisi vardır. Son yıllarda İngiltere’de yapılan ciddi bilimsel araştırmalarda bellek kaybını azalttığı ve Alzheimer hastalığına karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Latince ismi Salvia olan adaçayı diş otu ve meryemiye olarak da bilinmektedir. Lamiaceae familyasına ait olan bitki özellikle Avrupa’da çok yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde de adaçayı yaygın olarak bilinmekte ve içilmektedir. Bitkinin boyu yaklaşık olarak otuz cm ile yetmiş cm arasında değişmektedir. Bitkinin çiçekleri mor tonlarında olup halka görünümündedir.

Simetrik olarak yetişen yaprakları ise gümüş rengindedir ve güneş altında parlayarak ıtırlı bir koku yayarlar. Adaçayı bitkisi çok güneş istediği için kış mevsiminde üzerinin özellikle çam dalları ile kaplanması çürümesini ve don olaylarından korunmasını sağlayacaktır. Adaçayının bir çok faydası bulunmaktadır.

Adaçayı’nın Faydaları Nelerdir?

Vücudu güçlendirici özelliğe sahip olduğu için özellikle hastalıklardan sonra veya yorgunluk durumundan sonra içilmesi güçsüzlük durumunu ortadan kaldırır. Antibakteriyal ve antiseptik özelliğe sahiptir. En çok kullanıldığı hastalıklar; bademcik iltihabı, boğazda ağrı ve yutkunma, aşırı derecede terleme ve hazımsızlık durumlarıdır. 1920 senesinden itibaren Amerika’da yapılan araştırmalar neticesinde tıbbi onay alarak boğaz ağrısını ve dişeti yaralarını geçirmekte etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Adaçayı bulunan boğaz spreylerinin boğaz ağrılarını tedavi ettiği bilinmektedir. İçerdiği cineol isimli madde sayesinde öksürüğü engelleyici bir özelliğe sahiptir. Ayrıca mevcut olan öksürük rahatsızlığına da iyi geldiği bilinmektedir.

Anti-Hydrotic özelliği bulunduğu için özellikle gece terlemelerine karşı oldukça etkilidir. Avrupa’da adaçayından çeşitli terlemeyi engelleyen ilaçlar üretilmektedir. İngiltere’de gerçekleştirilen çeşitli araştırmalar neticesinde adaçayının beyne de iyi geldiği ve hafızayı güçlendirdiği ortaya çıkmıştır. İlerleyen yaşlarda unutkanlık olarak bilinen Alzheimer rahatsızlığının neticesinde yok olan beyin hücrelerini koruduğu da bilinmektedir.

Adaçayının içerisinde östrojen maddesi bulunduğu için özellikle menopoz dönemindeki bayanlar içinde faydalıdır. Menopoz döneminde meydana gelen şikayetleri minumum seviyeye çektiği bilimsel araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Adaçayının aç karna içildiği zaman kan şekerini düşürdüğü de bilinmektedir. Adaçayı aynı zamanda dişler içinde oldukça faydalıdır. Dişleri kuvvetlendirici ve parlaklık sağlayıcı özelliği bulunmaktadır.

  • Güçlü bir antiseptiktir; boğaz enfeksiyonlarını giderme konusunda çok iyidir.
  • Mide ve kas spazmları için kullanılabilecek bir spazm çözücüdür.
  • Virüslere ve bakterilere karşı savaşır.
  • Yüksek miktarda A ve C vitamini içerir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Solunum ve sindirim sorunlarını hafifletir.
  • Kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcıdır.
  • İltihap kurutucu özelliği sayesinde terlemeyi artırır (ateş için).
  • Adet sancılarını hafifletmek için kullanılabilir.
  • Baş ve karın ağrılarını hafifletir.
  • Ödem oluşumunu önler.
  • Yaraların ve ülserin daha hızlı iyileşmesini sağlar.

Adaçayı’nın Zararları Nelerdir?

Sürekli ve fazla miktarda kullanılmamalıdır. Mide veya on iki parmak bağırsaklarında meydana gelen ülser rahatsızlığında, hepatit ve gastrit hastalıklarında içerisinde uçucu yağ bulunan bitkilerin hiçbirisi kullanılmamalıdır. Buna adaçayı da dahildir.

Hamile bayanlar kullanmamalıdır. İçerisinde düşük yapmaya neden olabilecek çeşitli maddeler bulunduğu için anne adayları adaçayı tüketmemelidirler. Anne sütünün vücut içerisinde yoğunluğunu azaltıcı etkisi olduğu için bebek emziren anneler adaçayından uzak durmalıdırlar. Küçük çocuklara içirilmemesi tavsiye edilmektedir.

Adaçayı’nın Kullanım Şekilleri

Çay Olarak Tüketmek: Bir tatlı kaşığı adaçayı yaprağı bir bardak kaynar suyun içerisine konularak haşlanır ve ağzı kapalı olarak on beş dakika süreyle demlenmesi beklenir. Demlenen çay süzüldükten sonra gün içerisinde iki üç bardak olarak tüketilir. Kurutulmuş adaçayının dışında taze olarak kullanılacak adaçayında demleme süresi beş dakikadır.

Ada çayı Nasıl Hazırlanır; Ada çayının hazırlanması gayet basittir. Bunun için iki çay kaşığı ada çayının üzerine iyice haşlanmış suyu dökerek demlenmeye bırakabilirsiniz. Genelde bu şekilde tadı acı olacağından limon veya bal ekleyerek acılığını giderebilirsiniz. Günde ortalama 1 veya 2 fincan ada çayı tüketimi yeterlidir.

Ada çayının emziren anneler ve böbrek yetmezliği veya nörovejetatif dengesizlik sorunu olan hastalar için sakıncalı olduğunu unutmayın. Bunun sebebi, yüksek miktarda tüjon içermesidir.

Gargara ve Çalkalama: Bu yöntem diş sağlığı ve beyazlatmada etkilidir. 3 Kaşık adaçayı yaprağı 2 bardak normal suyun içerisine konarak kaynatılmak üzere ocağın üzerine konur. Su kaynamaya başladığı zaman ateşten alınarak on beş dakika süreyle demlendirilir. Demlenen çay süzüldükten sonra gün içerisinde beş on kere gargara yapılarak tükürülür.

Oturma Banyosu: İki avuç adaçayı yaprağı iki bardak suyun içerisinde bir gece bekletilir. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve beş on dakika demlenmesi beklenir. Demlenen çay süzülerek banyo yapılacak suyun içerisine katılır.

Uyarı: Ada çayı günde 3 çay fincanından fazla kesinlikle içilmemelidir; hamile bayanlar ada çayını kesinlikle içmemelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz