8 Haftalık Gebelik

8 haftalık gebelik

Sevgili anne adayları gebeliğinizin 8. haftasındasınız. 8 haftalık gebelik döneminde bebeğiniz sürekli hareket ediyor, ancak hissetmiyorsunuz. Bu arada, doğum öncesi testler hakkında kararlar almak için hazır olmanız gereken bir dönemdesiniz. Bebeğinizin sekizinci haftada nasıl bir gelişme gösterdiğini ve hamileliğin sekizince haftasında iki kişilik yemek yemeniz gerektiğini öğrenin.

Bebeğiniz inanılmaz bir hızla büyüyor. Şu anda bebeğinizin boyu yarım santimetre ile üçte ikisi arasında bir oranda boyu var.  Ancak bebeğin ne kadar büyük olduğunu tahmin etmek biraz zorlaşmaya başlamaktadır. Büyüme günde yaklaşık bir milimetre hızla gerçekleşmesine rağmen, bu büyüme sadece yükseklikte değildir. Kollarında, bacaklarında, sırtlarında ve o küçük vücudun diğer bölümlerinde olabilir. Bu da önümüzdeki birkaç ay içinde her yönden büyük değişiklikler olacağı anlamına geliyor.

Bebeğin Gelişim Durumu

Bebeğiniz boyu ahududuya yakındır. Bebeğinizin elleri ve ayak parmakları geliştiriyor, gözkapakları neredeyse gözlerini kapıyor, nefes boruları boğazından gelişmekte olan ciğerlerinin dallarına kadar uzanıyor. Beyninde sinir hücreleri birbiriyle bağlantı kurarak ilkel sinir yolları oluşturarak ayrılırlar. Bir erkek ya da bir kıza sahip olmakla ilgili hayal kuruyor olabilirsin, ancak dış genitaller bebeğinizin cinsiyetini ortaya çıkaracak kadar gelişmedi. Şu anda sanırım bilmeniz gereken tek şey bebeğinizin sürekli hareket ediyor ve değişiyor olmasıdır.

Bebeğin Dudakları, Burun ve Göz Kapakları

8 hafta hamileliğinde başka ne değişiyor? Küçük embriyonunuzun yakından görünümü, bebeğinizin sürüngenimsi bir yapıdan daha bebeğe benzer bir görünüm sergilediğini bu hafta itibari ile görmekteyiz. Elleri ve ayakları olmasına rağmen ufacık parmakları ve ayak parmakları şimdi ayırt etmeye başlamış durumdadır. Üst dudağının şekli, şirin düğme burnunun çıkıntılı ucu ve minik çok ince göz kapakları 8. hafta ile birlikte görülebilmektedir.

Kalp Hareketleri

Tüm bu büyüme bebeğiniz için de çok heyecan vericidir. Nereden mi biliyoruz ? Kalbi dakikada yaklaşık 150 ile 170 kez inanılmaz bir hızla atıyor. Bu oran yaklaşık olarak sizin kalp atış hızınızın iki katıdır. Bebeğinizin kazıları da büyüyor. Amniyotik sıvı hacmi artmakta ve rahminiz büyüyen bebeğinize uyum sağlamak için genişlemektedir.

Vücudunuzdaki Değişimler

Turşu ve dondurma için özlem duymuyorsunuz, ancak gebelik istekleri sağlıklı beslenme planınıza zarar verebilir. Evet, ikiniz yiyorsunuz, ancak yalnızca bebeğinizi beslemek için günde 300 kaloriye ihtiyaç duyarsınız. Çikolatalı kek ya da patates cipsini canınız çekiyor olsa bile, bunun yerine daha sağlıklı bir peynir veya bir bardak süt tüketmeye çalışın.

Sutyeninizin sıkılaştığını fark edebilirsiniz. Yakında daha iyi bir destek ile daha büyük bir boyuta ihtiyacınız olacak. Artan hormon seviyeleri meme büyümesine ve diğer doku değişikliklerine neden olur, hepsi laktasyona hazırlanır. Göğüsleriniz gebelik boyunca büyümeye devam edebilir. Bir bardak büyüklüğüne çıkarsanız, özellikle de ilk bebeğiniz varsa şaşırmayın. Bunu aklınızda bulundurun ve yeni bir sutyen alırken bunları göz ardı etmeyin.

Yorgun hissediyor musun ? Hormonal değişiklikler, özellikle progesterondaki dramatik bir artış halsizliğinize katkıda bulunabilir. Mide bulantısı ve kusma canınızı sıkabilir. Özellikle işemek için kalkmanız gerektiğini fark ederseniz, iyi bir uyku çekmekte zorlanabilir ve tüm bunlardan rahatsızlık duyabilirsiniz.

Sabah Bulantısı

Sabah bulantısı olan hamile kadınların yüzde 75’inden birisi iseniz sabahın başladığını çok iyi bilirsiniz. Çünkü bütün gece boyunca büyük ihtimal uyanacak ve sabah bulantısı ile uyanacaksınız.

Haftanın Tavsiyesi

Bu hafta kendin için bir şeyler yap ! Bu günlerde bebeğinize odaklanın ve tahminimce arkadaşlarınız ve aileniz de muhtemelen aynı şeyi yapacaklardır. Kendinizi stressiz ortamlarda tutun. Kafanızı dağıtmak için uğraşacak işler bulmanız çok olumlu olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz